HACKING

Elon Musk: Η Ρωσία προσπαθεί να χακάρει τη Starlink στην Ουκρανία

This post was originally published on this site

Starlink Elon Musk

Ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, ανέφερε σε ένα tweet ότι η Ρωσία προσπαθεί συνεχώς να χακάρει τη δορυφορική διαδικτυακή υπηρεσία Starlink της εταιρείας του, για να διακόψει τη λειτουργία της στην Ουκρανία.

Η Starlink έχει αντισταθεί στις απόπειρες παρεμβολών και στις απόπειρες hacking της Ρωσίας μέχρι στιγμής, αλλά (η χώρα) εντείνει τις προσπάθειές της“, έγραψε στο tweet.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Ο Musk δημοσίευσε το tweet την ίδια ημέρα που οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησαν επίσημα τη ρωσική κυβέρνηση για για την κυβερνοεπίθεση του Φεβρουαρίου κατά του παρόχου δορυφορικών επικοινωνιών Viasat, η οποία προκάλεσε διακοπές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη λίγες ώρες πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Δείτε επίσης: Οι χάκερ χρησιμοποιούν παρόχους υπηρεσιών ΙΤ ως «εκκίνηση» για επιθέσεις σε πελάτες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, μαζί με τους διεθνείς εταίρους της, καταδικάζουν έντονα την κακόβουλη διαδικτυακή δραστηριότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, η οποία στόχευε το δορυφορικό δίκτυο KA-SAT, που διαχειρίζεται η Viasat“, ανέφερε η ΕΕ στην κοινή δήλωση.

Η επίθεση, η οποία περιελάμβανε data-wiping malware, φέρεται να σχεδιάστηκε για να διακόψει την πρόσβαση της ουκρανικής κυβέρνησης στο δορυφορικό Διαδίκτυο, όσο η Ρωσία ετοίμαζε και πραγματοποιούσε την εισβολή στη χώρα. Αλλά η διακοπή ήταν τόσο σοβαρή που έκλεισε δεκάδες χιλιάδες Viasat internet modems σε όλη την Ευρώπη και τα έθεσε εκτός λειτουργίας. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ φοβούνται τώρα ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να εξαπολύσει παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και άλλα μέρη του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Elon Musk, η Ρωσία προσπαθεί επίσης να χακάρει την υπηρεσία Starlink, η οποία εξυπηρετεί τώρα περίπου 150.000 χρήστες στην Ουκρανία. Στις αρχές Μαρτίου, ο δισεκατομμυριούχος είχε γράψει στο Twitter ότι το Starlink απέτρεψε μια επίθεση “signal jamming”. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες γι’ αυτό το περιστατικό.

Δείτε επίσης: Ο Elon Musk λέει ότι η Tesla είναι ανοιχτή στην αγορά μιας εταιρείας mining

Starlink Ρωσία ΟυκρανίαStarlink Ρωσία Ουκρανία

Ο Musk είχε γράψει σε ένα tweet: “Μερικά τερματικά Starlink κοντά σε περιοχές συγκρούσεων, ήταν μπλοκαρισμένα για αρκετές ώρες. Η τελευταία μας ενημέρωση λογισμικού παρακάμπτει την εμπλοκή. Είμαι περίεργος να δω τι θα ακολουθήσει!“.

Η Ρωσία πιθανότατα προσπαθεί να θέσει εκτός σύνδεσης το Starlink επειδή η δορυφορική υπηρεσία παρέχει ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας τόσο σε πολίτες όσο και σε Ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Η χώρα φαίνεται να εντείνει τις προσπάθειές της να διακόψει τη λειτουργία της υπηρεσίας. Μάλιστα, ο Elon Musk είχε δημοσιεύσει ένα tweet με ένα κείμενο στα ρωσικά, στο οποίο ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας έχει απειλήσει τον δισεκατομμυριούχο λόγω της προμήθειας του ουκρανικού στρατού με τον εξοπλισμό Starlink.

Δείτε επίσης: Ο Elon Musk θα επιτρέψει στον Donald Trump να γυρίσει στο Twitter

Ο Elon Musk βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ρωσίας, προσφέροντας στους Ουκρανούς πολίτες τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη δορυφορική υπηρεσία Starlink για να συνεχίσουν να έχουν επαφή με τον έξω κόσμο. Το χθεσινό tweet από τον Elon Musk σηματοδοτεί ότι η SpaceX ενίσχυσε τις άμυνές της για να αποτρέψει τόσο επιθέσεις παρεμβολής σήματος όσο και άλλες hacking απόπειρες από τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ λένε επίσης ότι “λαμβάνουν μέτρα για να αμυνθούν από τις ανεύθυνες ενέργειες της Ρωσίας“.

H Starlink είναι μια υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου που λειτουργεί από τη SpaceX, την αεροδιαστημική εταιρεία του Elon Musk. Παρέχει κάλυψη δορυφορικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε 33 χώρες όπου έχει αδειοδοτηθεί η χρήση και στοχεύει σε παγκόσμια κάλυψη. Από τον Μάιο του 2022, η Starlink αποτελείται από περισσότερους από 2.200 μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά.

Πηγή: www.pcmag.com

The post Elon Musk: Η Ρωσία προσπαθεί να χακάρει τη Starlink στην Ουκρανία appeared first on SecNews.gr.

https://www.secnews.gr/

%d bloggers like this: