TRAVEL

ACI World: 6,8 δισ. επιβάτες το 2022,  απαιτείται 1,5 χρόνος ακόμη για πλήρη ανάκαμψη

This post was originally published on this site

Ο Airports Council International (ACI) World δημοσίευσε την τελευταία του ανάλυσης του αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19 στα αεροδρόμια, η οποία καταδεικνύει έντονη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια εν μέσω αυξημένων μακροοικονομικών κινδύνων.

“Η πρόσφατη δυναμική που δημιουργήθηκε από την άρση πολλών μέτρων για την υγεία και η χαλάρωση των περισσότερων ταξιδιωτικών περιορισμών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική ανανέωσε την αισιοδοξία του κλάδου”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ACI, Luis Felipe de Oliveira.

“Υπάρχει ακόμη άνιση ανάκαμψη -ένα κενό μεταξύ των αγορών, ειδικά όπου εξακολουθούν να επιβάλλονται αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί, η διαθεσιμότητα και η απορρόφηση του εμβολίου για τον COVID-19 είναι περιορισμένη και είναι ορατές γεωπολιτικές συγκρούσεις. Αυτό το κενό είχε ως αποτέλεσμα την αντιστάθμιση του αντίκτυπου της περιορισμένης ζήτησης κατά την πρώιμη καλοκαιρινή περίοδο του βορείου ημισφαιρίου σε παγκόσμια κλίμακα. Παρ’ όλα αυτά, τα αεροπορικά ταξίδια θα πρέπει να εμφανίσουν συνεχή άνοδο συνολικά το β’ εξάμηνο του 2022, φέρνοντας τον κλάδο πιο κοντά στην πλήρη ανάκαμψή του – η οποία ακόμη προβλέπεται για το 2024”.

Ανάκαμψη της κίνησης στα αεροδρόμια: 2021 και α’ εξάμηνο 2022
Με τους παγκόσμιους όγκους επιβατών για ολόκληρο το 2021, σε σύγκριση με την προβλεπόμενη “βασική γραμμή” (προ-COVID-19 πρόβλεψη για το 2021) των 9,8 δισ. επιβατών, εκτιμάται ότι η επιδημία του COVID-19 μείωσε την κίνηση κατά 5,2 δισ. επιβάτες, νούμερο που αντιπροσωπεύει πιθανή απώλεια κατά 52,9%.

Κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2022, ο παγκόσμιος όγκος επιβατών ήταν 1,3 δισεκατομμύρια και 1,7 δισεκατομμύρια αντίστοιχα, που αποτελούν το 62% και το 75,2% των επιπέδων του 2019. Σε σύγκριση με την προβλεπόμενη “βασική γραμμή” (2019), οι εκτιμώμενες απώλειες στην κυκλοφορία αντιπροσωπεύουν απώλεια 44,4% και 32,2% αντίστοιχα.

Η ανάκαμψη οφείλεται κυρίως στην ξαφνική άνοδο της ζήτησης αεροπορικών ταξιδιών κατά το καλοκαίρι του βόρειου ημισφαιρίου το 2022, μετά τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, η οποία οδήγησε σε ζήτηση υψηλότερη από το αναμενόμενο.

Ανάκαμψη της κίνησης στα αεροδρόμια: 2022–2024
Ενώ πολλοί δείκτες υποδεικνύουν ανάκαμψη με ισχυρή την καταναλωτική ζήτηση λόγω της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών, τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας και τα ποσοστά εμβολιασμού άνω του 80% στις μεγάλες αεροπορικές αγορές, ο κλάδος αντιμετωπίζει κάποιους “αντίθετους ανέμους”, από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία έως τη συμφόρηση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, που απειλούν να διαταράξουν τον ρυθμό της ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Η πιο προφανής εκδήλωση τέτοιων κινδύνων είναι η σημαντική αύξηση των τιμών σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα τα τρόφιμα και την ενέργεια. Αυτή η ξαφνική αύξηση του κόστους προκάλεσε με τη σειρά της μια “σύσφιξη” της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής, με τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια για να δαμάσουν τον πληθωρισμό. Αυτό θα προκαλέσει αναπόφευκτα μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και δυνητικά θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Η πιθανότητα ύφεσης καθώς πλησιάζουμε στο 2023 μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει ένα επιπλέον εμπόδιο στον τομέα των αερομεταφορών.

Παρά τους κινδύνους αυτούς, η παγκόσμια επιβατική κίνηση το 2022 αναμένεται να “κλείσει” στα 6,8 δισεκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας απώλεια 33,1% σε σύγκριση με την προβλεπόμενη “βασική γραμμή”, που αντιστοιχεί στο 74,4% της κίνησης του 2019.

Η παγκόσμια εγχώρια επιβατική κίνηση εξακολουθεί να αναμένεται να φτάσει τα επίπεδα του 2019 στα τέλη του 2023, με την κίνηση του 2023 για ολόκληρο το έτος να είναι ίδια με το επίπεδο του 2019. Η παγκόσμια διεθνής επιβατική κίνηση θα χρειαστεί σχεδόν έναν ακόμη χρόνο για να ανακάμψει και θα φτάσει στο υψηλό του 2019 μόνο το β’ εξάμηνο του 2024.

Το άρθρο ACI World: 6,8 δισ. επιβάτες το 2022,  απαιτείται 1,5 χρόνος ακόμη για πλήρη ανάκαμψη εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

ACI World: 6,8 δισ. επιβάτες το 2022,  απαιτείται 1,5 χρόνος ακόμη για πλήρη ανάκαμψη

%d bloggers like this: