TRAVEL

Υγεία πέρα από σύνορα: Η εξέλιξη του ιατρικού τουρισμού

This post was originally published on this site

Η αντίληψή μας για τον τουρισμό συνήθως συνδέεται με τις διακοπές, την ψυχαγωγία και την ανακούφιση από το άγχος της καθημερινής ζωής. Ωστόσο, οι έννοιες του τουρισμού και της ιατρικής μπορούν να συνδυαστούν, δημιουργώντας έναν εντελώς νέο τύπο ταξιδιού: τον ιατρικό τουρισμό.

Πριν ξεκινήσουμε πρέπει να διευκρινιστεί το εξής, ο ιατρικός τουρισμός είναι υποκατηγορία του τουρισμού υγείας που περιλαμβάνει τον ιαματικό ή θερμαλιστικό τουρισμό, τον τουρισμό ευεξίας και τον ιατρικό τουρισμό.

Ο τουρισμός ευεξίας και ο ιαματικός, αποσκοπούν στη βελτίωση της υγείας των τουριστών μέσω χαλάρωσης με ιαματικές θεραπείες ή εναλλακτικές θεραπείες, απευθυνόμενος σε υγιείς ανθρώπους.

Αντίθετα, ο ιατρικός τουρισμός προϋποθέτει διαγνωστικές, νοσηλευτικές και χειρουργικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση ή την αποκατάσταση της υγείας σε μακροπρόθεσμη βάση. Συνεπώς, οι δύο αυτοί όροι αντιπροσωπεύουν διαφορετικές πτυχές της υγειονομικής τουριστικής εμπειρίας

Στην πραγματικότητα ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να μας αφορά όλους, αφορά στους ανθρώπους-τουρίστες  που επιλέγουν να ταξιδέψουν διεθνώς (εκτός της χώρας μόνιμης κατοικίας του) με σκοπό να λάβουν κάποια μορφή ιατρικής περίθαλψης ή θεραπείας και μπορεί να περιλαμβάνει απλές ιατρικές εξετάσεις, περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και εξειδικευμένες θεραπείες, όπως οφθαλμολογία, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ορθοπεδική, καρδιολογία, ψυχική υγεία, οδοντιατρική φροντίδα, υπηρεσίες αποκατάστασης και αποθεραπείας και θεραπείες ομορφιάς –  αισθητικές επεμβάσεις.

Ο ιατρικός τουρισμός επιτρέπει στους ασθενείς να λάβουν προσιτές υπηρεσίες υγείας, να αποκτήσουν πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς ή εγκαταστάσεις και να συνδυάσουν τη θεραπεία με την εξερεύνηση νέων προορισμών.

Παρά τη σύγχρονη εικόνα που έχει αναπτυχθεί γύρω του, δεν αποτελεί ένα νέο φαινόμενο, ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου. Η ιστορία του απορρέει από την αρχαία Ελλάδα, όπου προσκυνητές και ασθενείς πραγματοποιούσαν ταξίδια από όλες τις γωνιές της Μεσογείου για να επισκεφθούν το ιερό του θεού Ασκληπιού στην Επίδαυρο. Εκτός από τους αρχαίους Έλληνες, πολλοί άλλοι αρχαίοι πολιτισμοί επίσης αναγνώριζαν τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών και των ιερών λουτρών. Για παράδειγμα, οι Σουμέριοι, γύρω στο 4000 π.Χ., δημιούργησαν τα παλαιότερα γνωστά συγκροτήματα υγείας γύρω από θερμές πηγές, με μεγαλοπρεπείς ναούς και ρέουσες πισίνες.

Στον 19ο αιώνα, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη αύξηση του ιατρικού τουρισμού. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εξελίχθηκαν όχι μόνο ως εμπορικά και βιομηχανικά κέντρα, αλλά και ως παγκόσμια κέντρα υγειονομικής περίθαλψης. Οι πλούσιοι ασθενείς από υπανάπτυκτες χώρες ταξίδευαν προς τις ανεπτυγμένες χώρες για υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας. Συνολικά, ο ιατρικός τουρισμός συνέβαλε στην οικονομική, τεχνολογική και κοινωνική πρόοδο.

Η ασιατική οικονομική κρίση του 1997 και η κατάρρευση των νομισμάτων ώθησαν ασιατικές χώρες να επικεντρωθούν στον ιατρικό τουρισμό για να προωθήσουν τις υπηρεσίες υγείας τους. Η Ταϊλάνδη ξεχώρισε ως κόμβος πλαστικής χειρουργικής με χαμηλότερες χρεώσεις από τις δυτικές χώρες.

Σήμερα, πολλές χώρες, όπως η Ταϊλάνδη, η Σιγκαπούρη και η Ινδία, είναι νόμιμοι ιατρικοί προορισμοί λόγω της διαπίστευσης από την Joint Commission International (JCI), και παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

Συνολικά, ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί έναν διακριτό κλάδο του τουρισμού που συνδυάζει την ιατρική περίθαλψη και την ευχάριστη εμπειρία του ταξιδιού. Με την αύξηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης και την ανάπτυξη των υποδομών υγείας παγκοσμίως, αναμένεται ότι ο ιατρικός τουρισμός να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται για να καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Satista, η αγορά του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως αναμένεται να ανακάμψει δραματικά μετά την παρέλευση της πανδημίας του κορονοϊού. Παρόλο που ο κορονοϊός μπορεί να έπληξε την ανοδική πορεία του τομέα, η αγορά αναμένεται να ξεπεράσει τα σημερινά επίπεδα και να φτάσει νέα ύψη. Το 2024, αναμένεται να υπερβεί τα 47 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ προβλέπεται ότι έως το 2029 θα φτάσει πάνω από τα 111 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η αναπτυσσόμενη τάση δημιουργεί μια νέα εύκαιρα στον χάρτη των επενδύσεων. Οι επενδυτές μπορούν να εξετάσουν την είσοδό τους σε αυτόν τον δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα, λαμβάνοντας υπόψη την πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης για ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρονται σε παγκόσμια κλίμακα. Με την αύξηση της ανάγκης για ιατρικές επεμβάσεις και θεραπείες, ο ιατρικός τουρισμός αναμένεται να είναι ένας από τους τομείς με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και ευκαιρίες για επένδυση στο μέλλον και σίγουρα θα μας απασχολήσει όλους.

Ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα αναπτύσσεται δυναμικά και αποτελεί σημαντικό τμήμα του τουριστικού τομέα. Η χώρα προσελκύει έναν αυξανόμενο αριθμό ασθενών από διάφορες χώρες λόγω της υψηλής ποιότητας ιατρικής περίθαλψης που προσφέρει, σε συνδυασμό με τις όμορφες τουριστικές προοπτικές. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ιατρικά κέντρα και κλινικές που είναι εξειδικευμένα σε διάφορες ιατρικές περιοχές και παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε διεθνές επίπεδο. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς περιοχές για ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα περιλαμβάνουν την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία, τη Ρόδο και την Κρήτη.

Συνολικά, ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα συνιστά έναν σημαντικό τομέα με δυναμική ανάπτυξη και συνεχείς επενδύσεις για τη βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών του κάτι το οποίο θα αναλυθεί σε επόμενα άρθρα.

Το άρθρο Υγεία πέρα από σύνορα: Η εξέλιξη του ιατρικού τουρισμού εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

Υγεία πέρα από σύνορα: Η εξέλιξη του ιατρικού τουρισμού

%d bloggers like this: