TRAVEL

Το «Ελληνικό Πρωινό» της Κω του Ξ.Ε.Ε. στα παιδιά Δημοτικού Ζηπαρίου

This post was originally published on this site

Δημιουργούμε ευκαιρίες για να μοιραστούμε εμπειρίες. Η πρόσκληση στα παιδιά Δημοτικού σχολείου Ζηπαρίου, αφορούσε το Ελληνικό Πρωινό του Ξ.Ε.Ε. (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος) της Κω, στο ξενοδοχείο Kosta Palace. Ενημέρωση, γεύσεις, γνωριμία με την υγιεινή διατροφή, την παράδοση, τα τοπικά προϊόντα, τις συνταγές, τα χρώματα των υλικών συνέβαλαν στην καλύτερη κατανόηση της έννοιας της Φιλοξενίας προς τον επισκέπτη.

«Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται!». Με τον ήλιο λαμπερό, να δίνει την ενέργειά του, το «Ελληνικό Πρωινό» καλωσορίζει του επισκέπτες των ξενοδοχείων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στην Κω τους προσκαλεί να γευτούν γεύσεις, εποχικές, με προϊόντα του τόπου. Τα πιάτα με την αυθεντικότητά τους αντιπροσωπεύουν την πολιτιστική κληρονομιά, τους καρπούς της Κωακής γης. Το πρωινό είναι πολύ σημαντικό γεύμα, η πιο θερμή καλημέρα στον επισκέπτη. Του προσφέρει, ευεξία και ενέργεια. Γνωρίζει τα αγαθά, τους καρπούς που δίνει η γη σε κάθε εποχή, την Μεσογειακή διατροφή. Ανακαλύπτει την τοπική κουζίνα, την ιστορία του τόπου, τα έθιμά του (πασχαλιάτικο πρωινό, φθινοπωρινό κλπ).

Την ενημέρωση για τη θέση του Πρωινού στη Φιλοξενία, έλαβαν οι μαθητές από τη γενική διευθύντρια των Koullias Hotels κα. Ελένη Μπάση. Τις βάσεις διατροφής και υγείας που προσφέρει το πρωινό στα παιδιά, ανέπτυξε παραστατικά η διατροφολόγος κα. Χρυσάνθη Αρβανιτάκη. Τονίστηκε η εποχικότητα που πρέπει να ακολουθούμε στα φρούτα, τα λαχανικά, τις συνταγές αλλά και η χρήση των αρωματικών και βοτάνων στη νησιώτικη κουζίνα.

Η ζωηρή συμμετοχή των παιδιών επιβεβαίωσε την καλή προετοιμασία από τους εκπαιδευτικούς στο σχολείο σχετικά με τον πρωτογενή τομέα και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Πολλά έχουν γνώση και εμπειρίες από τις αγροτικές, κτηνοτροφικές ασχολίες της οικογένειας. Το «Ελληνικό Πρωινό» περιελάμβανε μεταξύ άλλων, παρασκευές με αυγά και λαχανικά εποχής, ζυμωτό ψωμί με λάδι και αρωματική ρίγανη, το παραδοσιακό κρασοτύρι της Κω, την μαγειριά, χαλβά  με καρύδια, πίτες παραδοσιακές, γιαούρτι με μέλι κ.α.

Τα Koullias Hotels έχουν την επιρροή και εμπνέονται στις ενέργειές τους από την Ιπποκρατική ιδέα για την υγεία και την ευζωία σε όλα τα επίπεδα της Φιλοξενίας στα ξενοδοχεία (Achilleas Beach, Eurovillage Achilleas, Atlantis, Grand Blue, Kouros Palace, Kosta Palace).  Είναι δε χορηγοί στη συντήρηση και ανάδειξη του Βοτανικού κήπου του Ιπποκράτη με τα 246 φυτά  (φαρμακευτικά και αρωματικά) στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω τον οποίο τα παιδιά είχαν ήδη επισκεφθεί. Στην ιδιαίτερη κουλτούρα που έχει διαμορφωθεί, το προσωπικό έχει τον πρώτο λόγο, συμμετέχει και αλλάζει τα δεδομένα προς μια βιώσιμη ανάπτυξη. Το «Ελληνικό Πρωινό» στα ξενοδοχεία, υποστηρίζει τον πρωτογενή τομέα, τη διατήρηση του πληθυσμού στα νησιά, την τοπική οικονομία, την τοπική τροφοδοτική αλυσίδα, τη διατήρηση των παραδόσεων, τη διάδοση των Κωακών γεύσεων στους επισκέπτες.

Η αφύπνιση τουριστικής συνείδησης στα παιδιά δημοτικού περιλαμβάνει τη γνωριμία με τον κλάδο της Φιλοξενίας, τη συμμετοχή του προσωπικού των ξενοδοχείων, την ανάδειξη της άϋλης γαστρονομικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Πως τα παιδιά θα γίνουν οικοδεσπότες αλλά και πρεσβευτές του τόπου τους και πως όλοι οι συμμετέχοντες θα οδηγήσουν με τις δυνάμεις τους στη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού, την ευημερία, την ευζωία.

Το άρθρο Το «Ελληνικό Πρωινό» της Κω του Ξ.Ε.Ε. στα παιδιά Δημοτικού Ζηπαρίου εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

Το «Ελληνικό Πρωινό» της Κω του Ξ.Ε.Ε. στα παιδιά Δημοτικού Ζηπαρίου

%d bloggers like this: