ΣΤΗΛΕΣ

Τι είναι η θετική διαπαιδαγώγηση και τι επίδραση έχει στα παιδιά μας;

This post was originally published on this site

Η Θετική Διαπαιδαγώγηση είναι μια από τις αρχές του attachment parenting, που βασίζεται κυρίως στον αμοιβαίο σεβασμό και στην ενσυναίσθηση. 

Βασικός στόχος είναι  τα όρια να μπαίνουν στα παιδιά  με θετικό τρόπο, με σκοπό την αυτό-οριοθέτηση και αυτό-ρύθμιση τους.

Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνουμε πάντα στον εαυτό μας σε κάθε στιγμή κρίσης είναι : «Πώς θα  θέλαμε να  συμπεριφέρονται σε εμάς οι δικοί μας γονείς;».

Αυτομάτως, λοιπόν, μπαίνουμε στη θέση του παιδιού μας.

Τα παιδιά χρειάζονται σεβασμό και αγάπη για να αναπτυχθούν σωστά, και κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη σωστή επικοινωνία.

Είναι σημαντικό το παιδί μας να μη μας φοβάται αλλά να μας εμπιστεύεται και να μπορεί να μοιραστεί μαζί μας οτιδήποτε κι αν το απασχολεί, να αισθάνεται πάντα ότι μας έχει δίπλα του και όχι απέναντί του.

 

Οι στιγμές κρίσης είναι αναπόφευκτες και δεν μπορούμε να τις εξαλείψουμε μέσα σε μία τόσο απαιτητική καθημερινότητα για μικρούς και μεγάλους. Μπορούμε, όμως, να τις μειώσουμε!

Η θετική διαπαιδαγώγηση είναι μία μέθοδος που αναπτύχθηκε από τους βιεννέζους ψυχιάτρους  Alfred Adler και Rudolf Dreikus και χρησιμοποιεί ως βασικό εργαλείο την θετική καθοδήγηση.

Βασίζεται περισσότερο στο να μάθουμε πως να συμπεριφερόμαστε μέσω του θετικού παραδείγματος, και εστιάζοντας κάθε φορά στο τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε ένα λάθος και όχι να τιμωρήσουμε μία πράξη.

Σύμφωνα με τη θετική διαπαιδαγώγηση ενισχύουμε με κάθε ευκαιρία τις καλές συμπεριφορές του παιδιού, τις ενθαρρύνουμε και τις επαινούμε, αναγνωρίζοντας κάθε του προσπάθεια.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η χρήση της θετικής διαπαιδαγώγησης αποδίδει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τη συμπεριφορά του παιδιού, τη συναισθηματική του ανάπτυξη, την ψυχική του υγεία και τις ακαδημαϊκές του επιδόσεις,

Βελτιώνει την σχέση γονέα-παιδιού, αυξάνει το αίσθημα της αισιοδοξίας του παιδιού και ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του.

 

The post Τι είναι η θετική διαπαιδαγώγηση και τι επίδραση έχει στα παιδιά μας; appeared first on Newsitamea.gr.

https://www.newsitamea.gr/

%d bloggers like this: