TRAVEL

Στο τελικό στάδιο νομοσχέδιο για απονομή κυπριακού σήματος προώθησης των κυπριακών προϊόντων στον τουρισμό

This post was originally published on this site

Νομοσχέδιο για τη θέσπιση συστήματος απονομής κυπριακού σήματος βρίσκεται στο τελικό στάδιο νομοτεχνικής επεξεργασίας, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος σημειώνοντας ότι το κυπριακό σήμα θα δώσει μίαν επιπλέον ώθηση στην κυπριακή ύπαιθρο, αφού θα αποτυπώνει ουσιαστικά την προέλευση των προϊόντων και θα τους προσδίδει μια διαφοροποιημένη παρουσία στην αγορά, συνδεδεμένη με τον τόπο παραγωγής και με την εγχώρια πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους.

Ο κ. Ξενοφώντος μιλούσε κατά τη διάρκεια του 1ου CyFood Forum που διοργάνωσαν στη Λάρνακα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας με στόχο την ενίσχυση της προώθησης των κυπριακών προϊόντων στην τουριστική βιομηχανία.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός ανέφερε πως «εκδηλώσεις σαν τη σημερινή είναι πολύ σημαντικές για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, γιατί εξυπηρετούν έναν από τους βασικότερους στόχους μας, που είναι η κάλυψη, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, των διατροφικών αναγκών τόσο των ντόπιων, όσο και των επισκεπτών του νησιού μας».

Σημείωσε «πως η σημερινή εκδήλωση μπορεί να αναδείξει δυνατότητες, αλλά και προβληματισμούς γύρω από τα θέματα του αγροδιατροφικού τομέα και στη σχέση του τόσο με τον τουρισμό, όσο και με τη βιομηχανία».

Σήμερα, «περισσότερο από όσο ποτέ, οι καταναλωτές αναζητούν ποιοτικά προϊόντα, ασφαλή, με υψηλή θρεπτική αξία. Η Κύπρος, με τη μακρά παράδοση που έχει στην παραγωγή φρέσκων αλλά και μεταποιημένων, ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, μπορεί να αναδείξει αυτή την κληρονομιά, να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών και να υποστηρίξει τον γαστρονομικό τουρισμό».

Ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι «ο γεωργικός μας τομέας αντιπροσωπεύει, σε αριθμούς, ένα μικρό μέρος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος του τόπου. Εντούτοις, όπως γίνεται εμφανές και μέσα από τις δραστηριότητες του σημερινού Φόρουμ, ασκεί σημαντική επίδραση σε άλλους τομείς της οικονομίας, πολλαπλασιάζοντας έτσι τη δική του αξία».

«Εκτός από το γεγονός ότι συνδράμει στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές και στον περιορισμό της αστυφιλίας και της απερήμωσης, η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας προφυλάσσει και διατηρεί το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο, και συμβάλλει στον περιορισμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Παρέχει, επιπλέον, τις πρώτες ύλες για την αγροτοδιατροφική βιοτεχνία και βιομηχανία μας, ενώ εμπλουτίζει και προάγει το τουριστικό προϊόν της Κύπρου», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως «όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες τα τελευταία χρόνια, η γεωργία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Η Κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός αυτό, συνεχίζει την πολύπλευρη δράση του και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα».

Ο Υπουργός είπε ότι για τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, «καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, με συνολική χρηματοδότηση ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα και παρεμβάσεις που προωθούν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας μας. Παράλληλα, δίνουν την ευκαιρία σε υφιστάμενες και υπό δημιουργία επιχειρήσεις μεταποίησης στον αγροτοδιατροφικό τομέα να προχωρήσουν σε επενδύσεις απόκτησης ή αναβάθμισης εξοπλισμού, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς και των καταναλωτών. Σε όλες τις περιπτώσεις, είπε, «δίνεται μεγάλη έμφαση στην εισαγωγή καινοτομίας και στον μετριασμό του αντίκτυπου που έχουν οι δραστηριότητες αυτές στο περιβάλλον».

Συνέχισε λέγοντας ότι το νομοσχέδιο για τη θέσπιση συστήματος απονομής κυπριακού σήματος βρίσκεται στο τελικό στάδιο νομοτεχνικής επεξεργασίας στη Νομική Υπηρεσία. Το κυπριακό σήμα, είπε ο κ. Ξενοφώντος, «θα δώσει μίαν επιπλέον ώθηση στην κυπριακή ύπαιθρο, αφού θα αποτυπώνει ουσιαστικά την προέλευση των προϊόντων και θα τους προσδίδει μια διαφοροποιημένη παρουσία στην αγορά, συνδεδεμένη με τον τόπο παραγωγής και με την εγχώρια πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους».

Ο Υπουργός Γεωργίας εξέφρασε αποφασιστικότητα «να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, να χαράξουμε νέα πορεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα του αγροτοδιατροφικού μας τομέα».

«Στόχος μας είναι η στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων, ώστε να παραμείνουν ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, συνδυάζοντας τη γεωργία, τον τουρισμό και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος», είπε.

Εισηγήθηκε στους ξενοδόχους και εστιάτορες όπως εντάξουν στα προϊόντα τους τα κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα κατά τη φιλοξενία των τουριστών, κυπρίων και ξένων, όπως ζιβανία, σουτζιούκο, χαλλούμι, χοιρομέρι κ.ά., τα οποία αποτελούν τη σημαία, την ταυτότητα της Κύπρου μας στο εξωτερικό.

Στόχος του φόρουμ είναι να βοηθήσει τη συνεργασία ξενοδόχων, επιχειρηματιών εστίασης και δικτύων διανομής με παραγωγούς και μεταποιητές κυπριακών προϊόντων ώστε να ενδυναμωθεί η προσπάθεια προώθησης των κυπριακών προϊόντων.

Παράλληλος στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία και στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν τα γνήσια προϊόντα της Κυπριακής διατροφής – αλλά και να στηριχθεί η συναφής με τον τουρισμό επαγγελματική/βιοτεχνική δραστηριότητα.

Το B2B Φόρουμ περιελάμβανε συναντήσεις των δύο μερών σε προκαθορισμένα ραντεβού ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν ομιλίες με σχετική θεματολογία.

Η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας και υποστηριζόταν μεταξύ άλλων από το Υφυπουργείο Τουρισμού και από τους Συνδέσμους ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ, ΠΑΣΥΔΙΞΕ, ΠΑΣΙΚΑ και από τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου.

Το άρθρο Στο τελικό στάδιο νομοσχέδιο για απονομή κυπριακού σήματος προώθησης των κυπριακών προϊόντων στον τουρισμό εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

Στο τελικό στάδιο νομοσχέδιο για απονομή κυπριακού σήματος προώθησης των κυπριακών προϊόντων στον τουρισμό

%d bloggers like this: