This post was originally published on this site
“Υπάρχει ένα ‘ηφαίστειο’ που περιμένει να εκραγεί στη Σαντορίνη, αλλά δεν είναι η διάσημη καλντέρα. Τα λευκά σπίτια, οι εκκλησίες με τους μπλε τρούλους, οι γαλάζιοι ουρανοί και η θάλασσα αυτού του ελληνικού νησιού προσελκύουν ετησίως 3,4 εκατ. επισκέπτες, πολύ περισσότερους από τους περίπου 20.000 μόνιμους κατοίκους της Σαντορίνης”. Αυτά αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN Travel και σημειώνει ότι τις ημέρες της υψηλής σεζόν, μέχρι και 17.000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων κατακλύζουν το νησί, κατευθυνόμενοι απευθείας σε δημοφιλή σημεία, όπως η πρωτεύουσα Φηρά και η Οία στο βορειοδυτικό άκρο, γνωστή για τα θεαματικά ηλιοβασιλέματά της.
“Έχει κερδίσει το παρατσούκλι ‘νησί Instagram ‘ λόγω της τέλειας, χωρίς φίλτρα, ομορφιάς του. Τα στενά δρομάκια και τα μπαλκόνια στους γκρεμούς γεμίζουν από τουρίστες που αναζητούν selfies με το ηλιοβασίλεμα, και οι ντόπιοι διαταράσσονται καθώς ασχολούνται με τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ωστόσο, όταν έρχεται το βράδυ, τα πλήθη εξαφανίζονται, και κάποιοι παραπονιούνται ότι το νησί μετατρέπεται από την Times Square σε πόλη-φάντασμα. Είναι ένας ασταθής συνδυασμός που έχει οδηγήσει σε δυσαρέσκεια στο νησί”.
Όριο επισκεπτών από το 2025
Ο δήμαρχος Σαντορίνης κ. Νίκος Ζώρζος πρότεινε ένα όριο στους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, στους 8.000 την ημέρα. Είναι μια κίνηση που υποστηρίζεται από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί του χρόνου.
Οι αντιτουριστικές διαμαρτυρίες αποτέλεσαν πολιτικό σημείο ανάφλεξης στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, με διαδηλώσεις στην Ισπανία, την Ολλανδία και αλλού. Πρόσφατα η Βενετία περιόρισε το μέγεθος των τουριστικών ομάδων σε 25 άτομα και απαγόρευσε τα μεγάφωνα, έχοντας πρόσφατα δηλώσει την προσωρινή είσοδο ως επιτυχημένη, αποφέροντας στην πόλη περίπου 2,64 εκατ. δολ. σε έσοδα.
Ο υπερτουρισμός έχει γίνει σημαντική λέξη-κλειδί στα ταξίδια τα τελευταία χρόνια, καθώς οι δημοφιλείς προορισμοί αγωνίζονται να ισορροπήσουν την ανάγκη τους για τα χρήματα των επισκεπτών με την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τη διατήρηση ενός επιθυμητού και βιώσιμου περιβάλλοντος για όλους.
‘Το νησί είναι άδειο’
“Ο υπερτουρισμός δεν υπάρχει. Αυτό που βλέπω είναι έλλειψη δομών,” λέει στο CNN Travel ο Gianluca Chimenti, τοπικός τουριστικός πράκτορας και κάτοικος Σαντορίνης για 18 χρόνια. Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα με εικόνες από την υπερπληθώρα τουριστών στα “hot” σημεία του νησιού σε ώρες αιχμής, λέει ότι η εικόνα την υπόλοιπη ώρα είναι πολύ διαφορετική.
“Η αλήθεια είναι ότι το νησί είναι άδειο. Αυτήν τη στιγμή είναι όπως ποτέ άλλοτε, είναι η χειρότερη σεζόν από ποτέ”, δήλωσε.
Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι η υψηλή σεζόν στη Σαντορίνη, αλλά τα κέντρα των οικισμών είναι νεκρά μετά τις 9 μ.μ., και τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία είναι πολύ μακριά από την πληρότητα, λέει. Οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων είναι πολύτιμοι και απαραίτητοι, όπως και οι επισκέπτες μεγαλύτερης διάρκειας που έρχονται με πλοίο ή αεροπλάνο, αλλά σημειώνει ότι το συναίσθημα μεταξύ των ντόπιων είναι ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.
Οι παλιές υποδομές του νησιού είναι υπό σοβαρή πίεση, με αιχμή του προβλήματος το βασικό λιμάνι στα Φηρά. Εκτός αν θέλουν έναν μακρύ και πολύ ανηφορικό περίπατο, το τελεφερίκ είναι η μόνη επιλογή για τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων να φτάσουν από το Παλαιό Λιμάνι στο κέντρο της πόλης, επισημαίνει ο κ. Chimenti, και “είναι απολύτως φυσιολογικό ότι θα υπάρχει ουρά αν τα κρουαζιερόπλοια έρχονται όλα μαζί”. Ωστόσο, όταν τα πλήθη φύγουν, “τα ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή είναι λιγότερο από το 30% μιας κανονικής σεζόν,” ισχυρίζεται, και λέει ότι άλλες επιχειρήσεις στο νησί υφίστανται παρόμοιο πλήγμα.
“Το πρόβλημα είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είναι η πραγματικότητα,” λέει. Ενώ πολλοί, πολλοί τουρίστες θα επισκεφθούν το νησί φέτος, υπάρχουν επίσης πολλοί άλλοι που αποθαρρύνονται από τη φήμη του υπερτουρισμού και δεν τη θεωρούν ως προορισμό για μακροχρόνιες διαμονές, για όλο το χρόνο.
Η ανάγκη για διαφοροποίηση
Η Διεθνής Ένωση Κρουαζιερόπλοιων (CLIA) ανακοίνωσε την 1η Αυγούστου ότι συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη, για να συζητήσει την κρίση, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης και αναβάθμισης των υποδομών και υπηρεσιών των λιμανιών.
Η τουριστική έκρηξη της Ελλάδας δεν περιορίζεται μόνο στη Σαντορίνη. Τα εθνικά έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 16% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, αναφέρει το Reuters και το 2024 η χώρα αναμένεται να ξεπεράσει το περυσινό ρεκόρ των 33 εκατ. αφίξεων.
“Πρόσφατα, η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα έχει προσελκύσει σημαντική προσοχή, ιδίως όσον αφορά τα νησιά της Σαντορίνης και της Μυκόνου,” δήλωσε η κα Μαρία Δεληγιάννη, περιφερειακή διευθύντρια της CLIA για την Ανατολική Μεσόγειο. Επιβεβαίωσε τη δέσμευση των κρουαζιερόπλοιων να τηρήσουν το όριο των 8.000 επισκεπτών και ανέφερε ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για διαφοροποίηση των ελληνικών διαδρομών για να μειωθεί η πίεση στα πιο δημοφιλή σημεία.
Αυτήν τη στιγμή, σχεδόν τα 2/3 του τουρισμού κρουαζιέρας στην Ελλάδα λαμβάνουν χώρα στον Πειραιά, στη Σαντορίνη και στη Μύκονο, σύμφωνα με την CLIA.
“Η Σαντορίνη έχει έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη,” λέει ο κ. Chimenti, αναφερόμενος προφανλώς στο Ακρωτήρι. “Γιατί τα κρουαζιερόπλοια δεν οργανώνουν εκδρομές στους αρχαιολογικούς χώρους; Αν χωρίσετε τους ανθρώπους σε τρία μέρη του νησιού, ώστε σε διαφορετικές ώρες να κάνουν πολλά πράγματα, τότε έχουν χρόνο να απολαύσουν και δε θα υπάρχει πλήθος σε κανένα μέρος του νησιού”.
Το άρθρο Σαντορίνη και υπερτουρισμός: “Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί” εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.
Σαντορίνη και υπερτουρισμός: “Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί”
Add Comment