ΔΙΑΦΟΡΑ

Πώς ο κοροναϊός επηρεάζει επικίνδυνα το αίμα και επιφέρει τον θάνατο

Σχεδόν το 30% των ασθενών που νοσούν σοβαρά από τον κοροναϊό αναπτύσσουν επικίνδυνες θρομβώσεις αίματος, σύμφωνα με ιατρικούς εμπειρογνώμονες.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι οι θρόμβοι θα μπορούσαν να έχουν ρόλο στον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν. Μια σοβαρή φλεγμονή στους πνεύμονες – μια φυσική απόκριση του σώματος στον ιό – βρίσκεται πίσω από το σχηματισμό των θρόμβων. Η διαπίστωση έρχεται ενώ ασθενείς παγκοσμίως επηρεάζονται από πολλές ιατρικές επιπλοκές του ιού, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Όπως αναφέρει το BBC, τον Μάρτιο, καθώς ο κοροναϊός εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, οι γιατροί άρχισαν να βλέπουν πολύ υψηλότερα από το κανονικό ποσοστά θρομβώσεων σε ασθενείς. Επίσης, ανακάλυψαν εκατοντάδες μικρο-θρόμβους στους πνεύμονες ορισμένων ασθενών.

Ο ιός έχει επίσης αυξήσει τις περιπτώσεις εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης – θρόμβοι αίματος που βρίσκονται συνήθως στο πόδι – που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή όταν θραύσματα αποσπαστούν και ανέβουν στους πνεύμονες, φράζοντας τα αιμοφόρα αγγεία.

Σοβαρό πρόβλημα

Μια από τις περιπτώσεις είναι του καλλιτέχνη Brian McClure ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο τον περασμένο μήνα με διάγνωση πνευμονίας που προκλήθηκε από κοροναϊό. Οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι υπήρχε πολύ σοβαρό πρόβλημα που απειλούσε τη ζωή του.

«Πήγα για εξέταση πνευμόνων και έδειξε θρόμβους αίματος στους πνεύμονες. Μου είπαν ότι ήταν πολύ επικίνδυνο. Τότε άρχισα να ανησυχώ πραγματικά. Κατάλαβα πως αν βελτιωνόμουν θα είχα σοβαρά προβλήματα» λέει στο BBC.

Η ακτινογραφία ήταν μια από τις πολλές που έδειξαν επικίνδυνους θρόμβους αίματος στους πνεύμονες από την Covid-19. «Καθώς φτάνει τεράστιος όγκος δεδομένων τις τελευταίες εβδομάδες, νομίζω ότι έχει γίνει εμφανές ότι η θρόμβωση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα» ισχυρίζειται ο Roopen Arya, καθηγητής στο King’s College Hospital του Λονδίνου.

«Ιδιαίτερα σε σοβαρά προσβεβλημένους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, όπου μερικές από τις πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί ασθενείς έχουν πνευμονική εμβολή ή θρόμβους αίματος στους πνεύμονες» προσθέτει.

Πιστεύει ότι ο αριθμός των ασθενών που αναπτύσσουν θρόμβους αίματος μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερος από τα δημοσιευμένα δεδομένα στην Ευρώπη, έως και 30%.

Πώς ο κοροναϊός διαταράσσει το αίμα

Η ομάδα του καθηγητή στο νοσοκομείο αναλύει δείγματα από ασθενείς που δείχνουν πώς ο κοροναϊός διαταράσσει το αίμα τους καθιστώντας το πολύ πιο «κολλώδες». Και το κολλώδες αίμα μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους.

Αυτή η αλλαγή στο αίμα είναι αποτέλεσμα σοβαρής φλεγμονής στους πνεύμονες, μια φυσική απόκριση του σώματος στον ιό. «Σε σοβαρά προσβεβλημένους ασθενείς βλέπουμε μια έκχυση χημικών στο αίμα και αυτό έχει επιπτώσεις στην ενεργοποίηση της πήξης του αίματος» λέει ο καθηγητής Arya.

Και όλα αυτά τελικά προκαλούν επιδείνωση της κατάστασης ενός ασθενούς.

Σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα σε θέματα θρόμβωσης, Beverley Hunt, το κολλώδες αίμα έχει περισσότερες επιπτώσεις από τους θρόμβους αίματος – οδηγεί επίσης σε υψηλότερα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών. «Το κολλώδες αίμα συμβάλλει στα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας».

ΠΗΓΗ: www.in.gr

%d bloggers like this: