This post was originally published on this site
Η κυβερνοασφάλεια αναφέρεται σε μια σειρά τεχνολογιών, πολιτικών και διαδικασιών που σχεδιάζονται για την προστασία των ψηφιακών συστημάτων, δεδομένων και δικτύων από απειλές και επιθέσεις. Ο σκοπός της κυβερνοασφάλειας είναι να αντιμετωπίσει τις απειλές από κακόβουλους χρήστες και κακόβουλα λογισμικά.
Ίσως δεν το σκεφτόμαστε πολύ, αλλά η κυβερνοασφάλεια είναι σημαντική στην καθημερινή μας ζωή για πολλούς λόγους. Καταρχάς, η τεχνολογία έχει εισχωρήσει σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, από τις τραπεζικές συναλλαγές και τις αγορές μέχρι τις κοινωνικές επαφές και την ψυχαγωγία. Επομένως, η ασφάλεια όλων αυτών είναι απαραίτητη.
Επιπλέον, η κυβερνοασφάλεια προστατεύει τα προσωπικά μας δεδομένα και την ιδιωτικότητά μας. Κακόβουλοι χρήστες μπορεί να στοχεύουν στην κλοπή προσωπικών πληροφοριών, την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων μας και την κλοπή ταυτότητας. Η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ιδιωτικότητάς μας και την αποφυγή ανεπιθύμητων επιπτώσεων στην καθημερινή μας ζωή.
Δείτε επίσης: CISA: Πλάνο για Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κυβερνοασφάλεια
Τέλος, η κυβερνοασφάλεια είναι σημαντική για την προστασία των κρίσιμων υποδομών και των κρίσιμων υπηρεσιών. Οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και τις μεταφορές. Η διακοπή λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην καθημερινότητά μας. Επομένως, η προστασία τους είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομίας μας.
Οι πιο συνηθισμένες κυβερνοαπειλές που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας
Μερικές από τις πιο συνηθισμένες κυβερνοαπειλές που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή είναι οι ιοί και τα κακόβουλα λογισμικά. Πρόκειται για προγράμματα που εισβάλλουν στους υπολογιστές μας και προκαλούν ζημιές. Μπορούν να κλέψουν πληροφορίες (προσωπικές και οικονομικές), να καταστρέψουν αρχεία, να φορτώσουν περαιτέρω κακόβουλα προγράμματα ή να παρακολουθούν τη δραστηριότητά μας στο διαδίκτυο.
Εξίσου συνηθισμένα είναι το phishing και το social engineering. Χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνικές, οι επιτιθέμενοι προσπαθούν να πείσουν τα θύματά τους να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες ή να πραγματοποιήσουν επικίνδυνες ενέργειες. Αυτές οι απειλές μπορεί να περιλαμβάνουν αποστολή ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, δημιουργία ψεύτικων ιστοσελίδων ή πραγματοποίηση κλήσεων από απατεώνες που προσποιούνται ότι είναι αξιόπιστοι φορείς.
Δείτε επίσης: Η σημασία των ενημερώσεων λογισμικού για την κυβερνοασφάλεια
Τέλος, είναι πολύ συνηθισμένο να χρησιμοποιούνται κλεμμένα credentials για την απόκτηση πρόσβασης σε λογαριασμούς. Οι κακόβουλοι χρήστες μπορούν να κλέψουν τα credentials μας, όπως ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης, και να τα χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές ή ευαίσθητες πληροφορίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κλοπή ταυτότητας, οικονομική απάτη ή ακόμα και σε εκβιασμό.

Μέτρα προστασίας που μπορούμε να λάβουμε
Μπορούμε να λάβουμε μερικά μέτρα κυβερνοασφάλειας για να προστατεύσουμε τις προσωπικές μας συσκευές. Ένα παράδειγμα είναι η χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης για τις συσκευές και τους λογαριασμούς μας. Οι κωδικοί πρόσβασης πρέπει να είναι μεγάλοι, περίπλοκοι και να περιλαμβάνουν συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων.
Ένα άλλο σημαντικό μέτρο είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση για τις κυβερνοαπειλές. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα διάφορα είδη κυβερνοεπιθέσεων, και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες, ώστε να είμαστε σε θέση να αποφύγουμε τις απειλές.
Δείτε επίσης: Ο ρόλος των συστημάτων αναγνώρισης ομιλίας στη κυβερνοασφάλεια
Επιπλέον, σημαντική είναι και η χρήση antivirus λογισμικού για την προστασία των συσκευών μας. Αυτό το λογισμικό μπορεί να ανιχνεύει και να αφαιρεί κακόβουλο λογισμικό.
Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό μέτρο είναι η προσοχή κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο και η αποφυγή ανεπιθύμητων ή ύποπτων ιστοσελίδων. Επίσης, πρέπει να αποφεύγοντα τα κλικ σε ανεπιθύμητα ή ύποπτα συνημμένα αρχεία ή σε συνδέσμους σε ηλεκτρονικά μηνύματα.
https://www.secnews.gr/security/
Add Comment