ΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός: Σε τι απόσταση φτάνουν τα σταγονίδια όταν συζητάμε

This post was originally published on this site

Η συζήτηση μεταξύ δύο ανθρώπων δημιουργεί ένα κωνικό «νέφος» από σταγονίδια. Σε τι απόσταση φτάνει το «νέφος» αυτό σε έναν κλειστό χώρο που δεν έχει επαρκή φυσικό αερισμό.

Η συζήτηση μεταξύ δύο ανθρώπων δημιουργεί ένα κωνικό «νέφος» από σταγονίδια. Σε τι απόσταση φτάνει το «νέφος» αυτό σε έναν κλειστό χώρο που δεν έχει επαρκή φυσικό αερισμό.

Μια απλή συζήτηση σε εσωτερικό χώρο μπορεί να διασκορπίσει στον αέρα μικροσκοπικά σταγονίδια, που φτάνουν σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι ειδικοί. Το εύρημα αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για την εξάπλωση της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός Covid-19.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ πραγματοποίησαν σειρά πειραμάτων στα οποία διαπίστωσαν πως όταν μιλάμε δημιουργείται ένα αερόλυμα με μορφή κώνου. Με αυτό μεταφέρονται σταγονίδια από το στόμα του ομιλητή σε απόσταση πάνω από 2 μέτρα.

«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι επηρεάζει ό,τι βρίσκεται γύρω του», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Howard Stone, καθηγητής Μηχανικής & Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, στο Νιου Τζέρσι.

«Τα μικροσκοπικά σταγονίδια που εκπέμπονται όταν μιλάμε, δεν περιορίζονται γύρω από το κεφάλι μας. Μπορεί να φτάσουν σε απόσταση αρκετών μέτρων από αυτό». 

Στους χώρους εργασίας

Όπως διαπίστωσαν, τα σταγονίδια εξαπλώνονται πέραν των 2 μέτρων που συνιστούν Αμερικανοί αξιωματούχοι ως την ιδανική απόσταση ασφαλείας. Και δεν χρειαζόταν πολλή ώρα για να συμβεί αυτό. Τριάντα δευτερόλεπτα συζήτησης με κανονική φωνή ήταν αρκετή για να υπερβούν τα σταγονίδια τα 2 μέτρα.

 «Αν μη τι άλλο, τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία του καλού αερισμού», πρόσθεσε ο Dr Stone. «Κυρίως όταν κάποιος κάνει μια συζήτηση διαρκείας, όπως ένα μίτινγκ». Αν μάλιστα στη διάρκεια της συζήτησης ανέβουν οι τόνοι, τα σταγονίδια μπορεί να φτάσουν ακόμα πιο μακριά. 

Πόσο μας προστατεύουν οι μάσκες

Στη νέα μελέτη, σύμφωνα με το iatropedia.gr, οι ερευνητές δεν έλαβαν υπ’ όψιν τις κινήσεις που κάνουμε με το κεφάλι και το σώμα μας όταν μιλάμε. Ούτε τι συμβαίνει σε ένα χώρο με συστήματα κλιματισμού. Προγενέστερες μελέτες όμως έχουν δείξει ότι ο κορωναϊός διασπείρεται σε απόσταση πολλών μέτρων με τον κλιματισμό.

 

.

The post Κοροναϊός: Σε τι απόσταση φτάνουν τα σταγονίδια όταν συζητάμε appeared first on Newsitamea.gr.

Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο -Newsitamea.gr%d bloggers like this: