This post was originally published on this site
Το νέο βιβλίο του Χρήστου Ν. Τσιρώνη αφορά και αναλύει την πολυμορφικότητα του τουρισμού ως την κοινωνική – οικονομική επιστήμη του 20ου αιώνα μέσα από την ριζοσπαστική αλλαγή της πολιτισμικής περιήγησης και ανθρώπινης εμπειρίας, που σήμερα αγγίζει το μεγαλύτερο πληθυσμιακό αριθμό στην ανθρώπινη ιστορία και συμβάλλει άμεσα στη διαμόρφωση της έννοιας του «τουρίστα».
Με μια σύντομη ιστορική αλλά συνάμα καίρια αναδρομή τεκμηριώνεται η δυναμική σχέση του τουριστικού φαινομένου, σε τοπικό και πολυεθνικό επίπεδο, με το νεωτερικό πολιτιστικό παράδειγμα, με αλληλεπίδραση τόσο μέσα από τα μοτίβα, τις προτεραιότητες όσο και από τον τρόπο ζωής και τις επιλογές των ανθρώπινων δράσεων, άρα και της αναμφισβήτητης διεπιστημονικότητας του τουρισμού και της αμφίδρομης σχέσης του με την κοινωνική πραγματικότητα.
Στο πλαίσιο μιας συνεχούς και παγκόσμιας αλληλεπίδρασης διαφορετικοί παράγοντες διασυνδέονται εμφανώς ή αφανώς μεταξύ τους μέσα από την ανάπτυξη των τουριστικών δραστηριοτήτων: πολιτικοί θεσμοί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, οργανώσεις και πολιτιστικοί φορείς, θρησκευτικές κοινότητες, επιχειρήσεις, επαγγελματίες, μέσα επικοινωνίας και μετακίνησης, αλυσίδες μεταφοράς αγαθών και εμπορευμάτων. Ο ρόλος της σύγχρονης Κοινωνικής Θεωρίας σε αυτό το πλαίσιο είναι να αναδείξει τη σχέση του Τουρισμού και της Νεωτερικότητας, τον ρόλο της πολιτιστικής και της θρησκευτικής κληρονομιάς και τη δυναμική συσχέτισή τους σε αυτό το πλαίσιο.
Το βιβλίο αποτελεί απότοκο μακροχρόνιας έρευνας πεδίου και ανάλυσης και χωρίζεται σε τρία μέρη:
ΜΕΡΟΣ Α – Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Θεωρία και ταξινομικές διαβαθμίσεις
Τα κεφάλαια που συμπεριλαμβάνονται αναλύουν το πολιτισμικό και κοινωνικό φαινόμενο του τουρισμού, μέσα από την ιστορική αναδρομή και τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς, τις αναλυτικές κατηγοριοποιήσεις και τα είδη του σύγχρονου τουρισμού.
-ΜΕΡΟΣ Β
Κοινωνική θεωρία και τουρισμός
Ο τουρισμός ως σύγχρονη κοινωνική δραστηριότητα, σύγχρονη κοινωνική θεωρία και πρακτική, μέσα από τα κεφάλαια 5 και 6.
-ΜΕΡΟΣ Γ
Σύγχρονη κοινωνική θεωρία και τουρισμός: Ειδικά θέματα
Οι παράμετροι ενός στρατηγικού σχεδιασμού που αποσκοπεί στην ανάπτυξη πολυμορφικών προτάσεων περιήγησης και τουριστικής εμπειρίας, το αίτημα της αυθεντικότητας στην τουριστική εμπειρία και περιήγηση, η ηθική και ο τουρισμός αναλύονται μέσα στα επόμενα 5 κεφάλαια
Το άρθρο Κοινωνική Θεωρία και Τουρισμός εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.
Κοινωνική Θεωρία και Τουρισμός
Add Comment