TRAVEL

“Θωρακίζονται” από κίνδυνο πυρκαγιάς το Ηραίο στη Σάμο και το Μινωικό Ανάκτορο της Ζωμίνθου

This post was originally published on this site

​Τη μελέτη πυρασφάλειας για τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου στη Σάμο, ενταγμένο, από το 1992, στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ολοκλήρωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο συνολικού προγράμματος προστασίας των αρχαιολογικών χώρων από τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Η μελέτη περιλαμβάνει μέτρα ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας τόσο για τον καθεαυτό αρχαιολογικό χώρο όσο και για τα συνολικά οκτώ κτίσματα που βρίσκονται στο εσωτερικό του περιφραγμένου χώρου. Προβλέπεται η κατασκευή μόνιμου υδροδοτικού δικτύου πυρόσβεσης στον υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο, το οποίο προϋποθέτει την εγκατάσταση υπόσκαφου αντλιοστασίου και υπόσκαφης δεξαμενής νερού.

Η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: “Ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου, στη Σάμο, αποτελεί έναν από τους 25 μείζονες αρχαιολογικούς χώρους για τους οποίους το Υπουργείο Πολιτισμού εκπονεί σχέδια αντιμετώπισης των ακραίων φαινομένων που προκαλεί η κλιματική κρίση, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, στην πολιτιστική κληρονομιά. Οι φωτιές αποτελούν μια συνεχή πηγή κινδύνου για το νησί της Σάμου, και η ολοκληρωμένη θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου, έναντι μιας πιθανής εκδήλωσης πυρκαγιάς, αποτελεί προτεραιότητα,  την οποία θέσαμε μετά  από  αυτοψία μας στον χώρο. Πρόκειται για την πρώτη, ολοκληρωμένη μελέτη πυρασφάλειας που έχει εκπονηθεί για τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου, Σάμου. Μετά την θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επί της μελέτης, στόχος μας είναι η ταχύτερη δυνατή ένταξη της υλοποίησης του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα”.​

Samos

Άποψη του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου στη Σάμο.

Προβλέπεται, κατά μήκος της περίφραξης του χώρου, ένας συνδυασμός 18 πυροσβεστικών φωλιών και εννέα κανονιών με ακτίνες κάλυψης τέτοιες, ώστε να προστατεύεται περιμετρικά το σύνολο του αρχαιολογικού  χώρου. Τα κτήρια προβλέπεται να εφοδιαστούν με αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης για την έγκαιρη ειδοποίηση εκδήλωσης φωτιάς, αλλά και με σύστημα φωνητικής αναγγελίας που θα συνεργάζεται με τον πίνακα πυρανίχνευσης, έτσι ώστε όταν ανιχνεύεται φωτιά να ακούγεται μήνυμα με οδηγίες εκκένωσης.

Τα συστήματα πυρόσβεσης με τα οποία θα εφοδιαστούν τα κτήρια είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο ύδρευσης του χώρου και όχι με το μόνιμο υδροδοτικό δίκτυο, το οποίο καλύπτει τον υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο. Στα κτίρια προβλέπεται, επίσης, να τοποθετηθούν πυροσβεστήρες, φωλιές υδροδοτικού δικτύου και πυροσβεστικές φωλιές, ενώ ανιχνευτές θα τοποθετηθούν στις οροφές τους.

Μέτρα πυροπροστασίας και στον αρχαιολογικό χώρο Ζωμίνθου
​Ακόμη, το Υπουργείο Πολιτισμού λαμβάνει μέτρα για την πυροπροστασία και του αρχαιολογικού χώρου της Ζωμίνθου, στο πλαίσιο των έργων στα έξι μινωϊκά ανάκτορα -Ζάκρος, Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Κυδωνία, Ζώμινθος- που περιλαμβάνονται στον φάκελο υποψηφιότητας για τη σειριακή εγγραφή τους στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Τα έξι Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρο το νησί και χρονολογικά όλο το εύρος του μινωικού πολιτισμού από την Πρώιμη και Μέση εποχή του Χαλκού της ίδρυσης των πρώτων ανακτόρων (1900-1700 π.Χ.) και την Ύστερη εποχή του Χαλκού της ακμής των νέων ανακτόρων (1700-1450 π.Χ.) έως και την Τελική και Μετανακτορική περίοδο (1450-1100 π.Χ.).

Το Μινωικό Ανάκτορο της Ζωμίνθου βρίσκεται στον Δήμο Ανωγείων, σε υψόμετρο περίπου 1.200 μέτρων, στον Ψηλορείτη. Κατοικήθηκε από τη Μινωική Εποχή έως τη Ενετοκρατία και υπήρξε για τους Μινωίτες σημαντικό θρησκευτικό κέντρο.

zomithos

Αποκάλυψη σημαντικού ιερού στη Ζώμινθο, το παλάτι μιας υψηλής κοινωνίας στον Ψηλορείτη.

“Τα Ανακτορικά Κέντρα,  τα πλέον εμβληματικά στοιχεία του μινωικού πολιτισμού, χρήζουν μιας ολιστικής διαχείρισης. Το Προκαταρκτικό Σχέδιο Διαχείρισης των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων αποτελεί τον ‘πυρήνα’ της διαχείρισης τους με στόχο να αναδειχθεί η εξέχουσα οικουμενική αξία τους, ως πολιτιστικό αγαθό, αλλά και να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα και η  ακεραιότητά τους”, είπε η κα Μενδώνη. “Η φιλοσοφία του ολιστικού σχεδίου ανάδειξης του μινωικού πολιτισμού, όπως αποτυπώνεται στους έξι αρχαιολογικούς χώρους, υποψήφιους προς εγγραφή στον Κατάλογο των Μνημείων της UNESCO, καθορίζει και διασφαλίζει τους τρόπους προστασίας και προβολής τους αλλά και την σύνδεσή τους  σε μια εμβληματική πολιτιστική διαδρομή. Το  Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια Κρήτης αφορά στη δημιουργία της συγκεκριμένης πολιτιστικής διαδρομής, συνολικού προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ, που συνδέει τα έξι Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα. Βάσει αυτού έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για τον σχεδιασμό, την ωρίμανση και την υλοποίηση του έργου στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης 2021-2027. Η μελέτη πυροπροστασίας εντάσσεται στο πλέγμα των μελετών που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας, ως προαπαιτούμενες για την υλοποίηση των έργων προστασίας, ανάδειξης και ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αρχιτεκτονική μελέτη ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ζωμίνθου που έχει ήδη εγκριθεί, προκειμένου να προστατευτούν και να αναδειχθούν τα αρχαία κατάλοιπα και να καταστούν επισκέψιμα για το κοινό”.

Εντός του αρχαιολογικού χώρου χωροθετείται το Ανακτορικό Μέγαρο, θεμελιωμένο στον φυσικό βράχο, ο οποίος χρησίμευε ήδη παλαιότερα ως υπαίθριος χώρος λατρείας. Έχει αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο τμήμα του Μεγάρου (κεντρικού κτιρίου), στο οποίο εικάζεται ότι υπήρχαν χώροι διώροφοι και τριώροφοι. Η Ζώμινθος κρίθηκε απαραίτητο να ενταχθεί στην ήδη διευρυμένη με άλλα τέσσερα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα αρχική υποψηφιότητα της Κνωσού, που μετατράπηκε σε σειριακή, ώστε να αποτυπώνεται πληρέστερα η διασπορά του μινωικού πολιτισμού σε ολόκληρη την Κρήτη.

Το άρθρο “Θωρακίζονται” από κίνδυνο πυρκαγιάς το Ηραίο στη Σάμο και το Μινωικό Ανάκτορο της Ζωμίνθου εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

“Θωρακίζονται” από κίνδυνο πυρκαγιάς το Ηραίο στη Σάμο και το Μινωικό Ανάκτορο της Ζωμίνθου

%d bloggers like this: