TRAVEL

Η προτεραιότητα στους εργαζόμενους είναι ο μόνος τρόπος για βιώσιμες αερομεταφορές

This post was originally published on this site

Για να εξασφαλίσει τη δική της πρώτα απ’όλα επιβίωση, η αεροπορική βιομηχανία πρέπει να δώσει προτεραιότητα στους εργαζομένους της και να τους τοποθετήσει στον πυρήνα όλων των πολιτικών της. Είναι το πρώτο βήμα προς τον τερματισμό της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στις αερομεταφορές, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (European Transport Workers’ Federation – ETF).

Η Ομοσπονδία χαιρετίζει την πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε η Greenpeace, η οποία αποκαλύπτει την επείγουσα ανάγκη για καλύτερες συνθήκες εργασίας και πρότυπα απασχόλησης στον κλάδο των αερομεταφορών. Η έκθεση υποδεικνύει τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, που «εκμεταλλεύτηκαν κάθε κενό και (χρησιμοποιούσαν κάθε) κόλπο που υπήρχε για να είναι όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικές. Σε βάρος του πλανήτη και του κλίματος, αλλά και των εργαζομένων και των πελατών». Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους έγιναν ανταγωνιστικές εκμεταλλευόμενοι τους εργαζομένους τους, αναφέρει η Greenpeace στη ανάλυση «Ticket prices of planes VS trains – a Europe-wide analysis», που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Εστιάζοντας στο “πως οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους καταστρέφουν το κλίμα ενώ οι άδικες και επιθετικές στρατηγικές τιμολόγησής τους παραμένουν ανεξέλεγκτες”, η έκθεση τονίζει ότι οι συνθήκες εργασίας στις περισσότερες εταιρείες χαμηλού κόστους που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη έχουν μειωθεί στο νόμιμο ελάχιστο. Όχι μόνο πληρώνουν χαμηλότερους μισθούς στο υποστελεχωμένο προσωπικό τους, αλλά επίσης υποχρεώνουν ένα μέρος τους να εργάζεται με έντυπα αυτοαπασχόλησης. Όπως εξηγείται στην έκθεση, οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται πλήρως τα κενά στην εθνική εργατική νομοθεσία και την πολυπλοκότητα της λειτουργίας του κλάδου μέσω πολλαπλών στρωμάτων κοινοτικών και διεθνών κανόνων και κανονισμών.

Όχι μόνο οι αερομεταφορές δεν είναι πλέον ελκυστικός κλάδος για τους εργαζόμενους, αλλά όσοι απασχολούνται σε αυτόν, συνήθως αντιμετωπίζουν μόνοι τους πιθανές άδικες ή παράνομες αποφάσεις που οι εργοδότες μπορεί να λάβουν βάσει δικαιοδοσίας ή νομικής πολυπλοκότητας. Για το απλό γεγονός ότι –όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση- ορισμένες εταιρείες χαμηλού κόστους θέλουν τους εργαζόμενους τους να σιωπούν και, ως εκ τούτου, δεν τους επιτρέπουν να συνδικαλιστούν. Πρόκειται για άλλη μια παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων των εργαζομένων για τα οποία το ETF συνεχίζει να έχει μηδενική ανοχή – το δικαίωμα στο συνδικαλισμό.

Επιπλέον, καθώς πολλοί εργαζόμενοι στις αερομεταφορές, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη, είναι αυτοαπασχολούμενοι, έχουν περιορισμένη κοινωνική προστασία, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες επωφελούνται από σημαντικές άμεσες ή έμμεσες τοπικές ή περιφερειακές επιδοτήσεις. Είναι απαράδεκτο! Ο κλάδος δεν πρέπει να δέχεται δύο μέτρα και δύο σταθμά: ο ίδιος κλάδος δεν μπορεί να είναι χρυσωρυχείο για τους εργοδότες και την ίδια στιγμή ένα καταχρηστικό εργασιακό περιβάλλον για τους ανθρώπους που εργάζονται στον κλάδο. Μια τέτοια ανισορροπία θέτει ολόκληρο τον κλάδο σε υψηλό κίνδυνο, απειλώντας την ίδια του την ύπαρξη».

“Στην ETF, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για έναν βιώσιμο αεροπορικό τομέα, όπου οι εργαζόμενοι δε θα θεωρούνται δεδομένοι, αλλά θα εγγυάται ένα εργασιακό περιβάλλον βασισμένο στην ασφάλεια, την κουλτούρα δικαιοσύνης και τη δημοκρατική συμμετοχή των εργαζομένων», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Το άρθρο Η προτεραιότητα στους εργαζόμενους είναι ο μόνος τρόπος για βιώσιμες αερομεταφορές εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

Η προτεραιότητα στους εργαζόμενους είναι ο μόνος τρόπος για βιώσιμες αερομεταφορές

%d bloggers like this: