ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Επίμονος βήχας: 5 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης που προτείνουν οι ειδικοί

This post was originally published on this site

Ακόμη και αν εμβολιάζεστε κατά του ιού της γρίπης, κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ και πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας, είναι πολύ πιθανό να «κολλήσετε» κάποια από τις φθινοπωρινές και χειμερινές ιώσεις.

Ο επίμονος βήχας μπορεί να οφείλεται στους παρακάτω λόγους:

– Ο βήχας είναι προστατευτικός. Απομακρύνει ερεθιστικούς παράγοντες από τους πνεύμονες και προστατεύει τους αεραγωγούς.

– Ο βήχας μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Ακόμη και μετά την υποχώρηση της λοίμωξης, μπορεί να υπάρχει κάποια φλεγμονή στους πνεύμονες.

– Ο βήχας μπορεί να επιδεινώνεται τη νύχτα. «Σε ορισμένους ασθενείς, ο βήχας είναι τόσο σοβαρός που διαταράσσει τον ύπνο τους σε βαθμό που δεν κοιμούνται καθόλου, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά τους να λειτουργούν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης ενός κατασταλτικού βήχα με κωδεΐνη που αμβλύνει το αντανακλαστικό του βήχα και διευκολύνει τον ύπνο», αναφέρει ο Parsons.

Ένας βήχας που διαρκεί πάνω από τρεις εβδομάδες μπορεί να είναι μια χρόνια πάθηση. Αν εξακολουθείτε να βήχετε και να νιώθετε άρρωστοι για πάνω από τρεις εβδομάδες, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Εκτός από τα αναλγητικά και τα αποσυμφορητικά που μπορείτε να πάρετε, δείτε πέντε φυσικούς τρόπους που προτείνουν οι ειδικοί για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα του κρυολογήματος και ειδικά τον ενοχλητικό βήχα.

Μέλι: Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, το μέλι είναι εξίσου αποτελεσματικό με κάποια φάρμακα στην αντιμετώπιση του βήχα, ειδικά στα παιδιά. Προσθέστε λίγο μέλι σε νερό με λεμόνι και πιείτε το πριν τον ύπνο για τη μείωση του βήχα στη διάρκεια της νύχτας.

Ζεστό τσάι: Έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ιώσεων και λοιμώξεων που προκαλούν βήχα. Επιπλέον προσφέρει την απαραίτητη ενυδάτωση, ενώ η προσθήκη μελιού μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του βήχα.

Υγραντήρας: Ο ατμός του υγραντήρα μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της συμφόρησης του κρυολογήματος χαλαρώνοντας τη βλέννα στις ρινικές κοιλότητες.

Σούπες: Τα ζεστά υγρά όπως οι σούπες και τα αφεψήματα βοτάνων αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για την αντιμετώπιση του βήχα, καθώς δημιουργούν υγρό περιβάλλον για τη χαλάρωση της συμφόρησης, ανάλογο με αυτό που προσφέρει ένα ζεστό μπάνιο. Ιδανικά επιλέξτε την κοτόσουπα.

Χυμός ανανά: Ο ανανάς περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται βρομελίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην υποχώρηση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, όπως ο βήχας, ειδικά όταν καταναλώνεται σε συνδυασμό με κατάλληλα φάρμακα.

www.onmed.gr

The post Επίμονος βήχας: 5 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης που προτείνουν οι ειδικοί appeared first on Newsitamea.gr.

Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο -Newsitamea.gr%d bloggers like this: