ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ και μείωση ενοικίου και τον Ιανουάριο

This post was originally published on this site

img

Την παράταση των οικονομικών μέτρων για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις φαίνεται πως έχει αποφανθεί το υπουργείο Οικονομικών, δεδομένου ότι το lockdown θα ισχύει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Μεταξύ αυτών θα συνεχίζει το επίδομα των 534 ευρώ, η μείωση ενοικίου και η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται να παραταθούν τα εξής μέτρα:

Το επίδομα 534 ευρώ

Oι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται θα μπορούν να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Η ειδική αποζημίωση για τους εργαζόμενους που θα μπουν σε αναστολή διαμορφώνεται στα 534 ευρώ, δηλαδή στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, Οι ασφαλιστικές εισφορές, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5

Στους προηγούμενους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής ο κανόνας ήταν να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας για τέσσερις μήνες μετά την προκήρυξη. Έτσι, όσοι εντάχθηκαν στον 4ο κύκλο δεν μπορούν να απολύσουν εργαζομένους έως το τέλος Μαρτίου του 2021. Για τον επικείμενο 5ο κύκλο, του Ιανουαρίου, ο σχεδιασμός, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει μια παράταση της προστασίας κατά έναν επιπλέον μήνα, ώστε η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης να φτάσει έως το τέλος Ιουνίου. Σημειώνεται ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2021, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.

Μείωση των ενοικίων

Στα μέτρα που θα παραταθούν συμπεριλαμβάνεται και η υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40%. Αυτό θα αφορά, ενδεχομένως, όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και τους εργαζόμενους σε αναστολή. Πρόκειται για ενοίκια σε κύρια κατοικία και φοιτητικές κατοικίες των εξαρτώμενων μελών αυτών. Οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν για το 50% των χαμένων ενοικίων με πίστωση του ποσού στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Δόσεις ρυθμίσεων προς το Δημόσιο

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής εντός του μηνός καθώς και για τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή σύμβασης θα δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Ιανουάριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

https://ergasiakanea.eu/

%d bloggers like this: