TRAVEL

Ελαιοτουρισμός: Ο ρόλος της ελιάς στο περιβάλλον, την υγεία, την οικονομία

This post was originally published on this site

Ένα γευστικό ταξίδι μέσα από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν ο τίτλος της εισήγησης της ερευνήτριας γαστρονομίας, πιστοποιημένης γευσιγνώστριας ελαιολάδου από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγγραφέως Μαρίας Καράμπελα, στο πλαίσιο του 21ου συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ που διοργανώθηκε στην Αμοργό, 14-19 Νοεμβρίου, παράλληλα με το 15ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού.

Μαρία Καράμπελα

Μαζί με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Ελαίας Νήσος Λέσβος’ Φωτεινή Τιρπιντήρη παρουσίασαν στο διεθνές κοινό την αξία της ελιάς, τόσο για τον πολιτισμό του εκάστοτε τόπου και χώρας όσο και για τη διατροφή της αλλά και για τη συμβολή του ελαιοδέντρου στον πλανήτη.

Φωτεινή Τιρπιντήρη

Η ελιά, ένα σύμβολο πολιτισμού της Ελλάδας, από αρχαιοτάτων χρόνων, αποτελεί σημαντικό παράγοντα της οικονομίας, της υγείας, της γαστρονομίας, συμβάλλοντας σημαντικά στην παγκόσμια προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Ποιος είναι όμως ο ρόλος της στο περιβάλλον;

Εστιάζουμε στη συμβολή του ελαιοδέντρου για τον πλανήτη και αναφερόμαστε στην ανθρώπινη και πλανητική γη, φροντίζοντας με σωστές μεθόδους την ελαιοκαλλιέργεια ώστε να προστατεύουμε και το δέντρο και τη γη και τον άνθρωπο, υπηρετώντας μ’ αυτόν τον τρόπο άμεσα και τον πλανήτη” δήλωσε στο TravelDailyNews.gr η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Ελαίας Νήσος Λέσβος’ Φωτεινή Τιρπιντήρη.

Σχετικά με το ρόλο του ελαιόλαδου στο περιβάλλον, όπως η ίδια μας εξήγησε, θα πρέπει να βρεθούν μέθοδοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και εκείνες οι βιώσιμες ποικιλίες ελιάς που θα είναι ανθεκτικές στις σκληρές θερμοκρασίες, οι οποίες ολοένα και αυξάνονται με την κλιματική κρίση.

Σε αντίθεση με τους Ισπανούς που φέτος είχαν νερά και αρκετό ελαιόλαδο -είναι και ο λόγος που ενώ η τιμή του στην αρχή της σεζόν ανέβαινε, αίφνης έπεσε-, η Ελλάδα έμεινε άνυδρη και γι’ αυτό συζητούν ότι η αναγεννητική καλλιέργεια είναι εκείνη που πλέον θα πρέπει να ακολουθούν πιστά οι αγρότες για να μπορέσουν να επιβιώσουν τα δέντρα” επισήμανε στο TravelDailyNews.gr η κα. Τιρπιντήρη.

Από την πλευρά της η κα. Καράμπελα όπως τόνισε, τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι η ελιά είναι ένα δέντρο που απορροφά διοξείδιο του άνθρακα (CO2) προσφέροντας σημαντική συμβολή στην παγκόσμια προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με έρευνες, η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου μπορεί να απορροφήσει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μιας πόλης 7 εκατ. κατοίκων, ενώ 10 στρέμματα ελαιώνα εξουδετερώνουν το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα ενός ατόμου.

Ελιά 3

Ο ρόλος της ελιάς στην υγεία

Αδιαμφισβήτητα, το ελαιόλαδο στη διατροφή, την ευεξία, τη γαστρονομία κατέχει σημαντική θέση. “Ελαιόλαδο και Υγεία” ήταν ο τίτλος του 2ου διεθνούς συνεδρίου που είχε πραγματοποιηθεί στη Λέσβο, τον περασμένο Μάιο, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Ελαίας Νήσος Λέσβος’ και με την υποστήριξη των Πανεπιστημίων Yale και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο συμμετείχαν διεθνείς πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες και ειδήμονες του πολιτισμού της ελιάς.

Το ελαιόλαδο το οποίο λειτουργεί ως ευεργέτης της υγείας, όπως είπε στο TravelDailyNews.gr η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Ελαίας Νήσος Λέσβος’ Φωτεινή Τιρπιντήρη “Το ελαιόλαδο τίνει να γίνει κάτι μεταξύ φαρμάκου και προϊόντος. Ξέρετε, είναι αρκετές οι ασθένειες οι οποίες βοηθιούνται, ακόμη και θεραπεύονται, με την χρήση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, του θεραπευτικού ελαιολάδου” υπογράμμισε.

Ελιά 2

“Το ελαιόλαδο είναι το κύριο συστατικό της διατροφής αλλά και της θεραπείας, της καθαριότητας, του φωτισμού, της θέρμανσης και του επάθλου. Δεν υπάρχει κάτι που δεν αξιοποιείται από αυτό το ευλογημένο δέντρο, το ξύλο του, τα φύλλα, ο καρπός του” συμπληρώνει η κα. Καράμπελα.

Ελαιοτουρισμός – Βιωματικές εμπειρίες ανάμεσα σε ελαιώνες

Ένα ανερχόμενο είδος εναλλακτικών μορφών τουρισμού, “το επόμενο μεγάλο γεγονός” όπως χαρακτηριστικά έχουν γράψει οι εμβληματικές εφημερίδες New York Times και Washington Post, είναι ο ελαιοτουρισμός.

Μια πολυδιάστατη βιωματική εμπειρία, μια ολιστική εμπειρία, η οποία εμβαθύνει στον κόσμο του ελαιόλαδου. Εκπαιδευτικοί περίπατοι, παρουσιάσεις με κύριο θέμα την ελιά αλλά και την ιστορία του ίδιου του ελαιοκτήματος και του ελαιοπαραγωγού, γευσιγνωσίες ελαιόλαδου, γαστρονομικές περιπλανήσεις ‘από το κτήμα στο τραπέζι’, ξεναγήσεις σε ελαιοτριβεία, μέχρι yoga olive retreats ανάμεσα σε ελαιώνες κλπ. συμβάλουν αφενός σε νέες βιωματικές εμπειρίες που αναζητούν ολοένα και περισσότερο οι τουρίστες, αφετέρου ενισχύουν τις τοπικές οικονομίες.

Όλες οι μεσογειακές χώρες επενδύουν στον ελαιοτουρισμό και η κάθε μια έχει να προσφέρει τη δική της εμπειρία, τη δική της βιωματικότητα” δηλώνει η κα. Τιρπιντήρη η οποία ηγείται έναν αειοφόρο ελαιώνα στη Λέσβο, στο νησί με τα 11 εκατ. ελαιόδεντρα. Έναν ελαιώνα, που από μια παραθαλάσσια ερημωμένη χερσόνησο στο Σίγρι της Λέσβου, έχει καταφέρει να αποτελεί μια όαση βιοποικιλότητας.

Η οικογένεια Τιρπιντήρη δημιούργησε το Κτήμα Φάρος, έκτασης 2.000 στρεμμάτων όπου καλλιεργούνται πάνω από 50.000 ελαιόδεντρα και παράλληλα έχουν φυτευτεί ποικιλίες δέντρων που αποτελούν ιδανικούς συντρόφους της ελιάς όπως, φοίνικες, πεύκα, κυπαρίσσια, αλμυρίκια, βελανιδιές, ευκάλυπτοι, ροδιές, συκιές κ.ά.”, πληροφορεί το TravelDailyNews.gr η κα. Καράμπελα επισημαίνοντας πως με την κλιματική αλλαγή το συγκεκριμένο εγχείρημα συνιστά μια παραδειγματική μεταβολή στον κλάδο του ελαιολάδου, μία επανάσταση που επαναπροσδιορίζει τον αγροτικό τομέα και διαμορφώνει έναν θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Ελιά 1

Είμαστε εξωστρεφείς, θέλουμε να προάγουμε τον πολιτισμό της ελιάς και αυτό το κάνουμε μέσα από τον ελαιοτουρισμό”, συμπληρώνει από την πλευρά της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Ελαίας Νήσος Λέσβος.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο ελαιώνας Κτήμα Φάρος (Faros Estate), ο οποίος διαθέτει και ένα πρότυπο ελαιοτριβείο – τυποποιητήριο, δυναμικότητας 75 τόνων ελαιοκάρπου ημερησίως, έχει κριθεί από Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως σταθμός για τη συμβολή του στο περιβάλλον και τον πλανήτη. Πώς δηλαδή αυτό το κτήμα από άγονη γη, αποτελεί μια βιωσιμότητα με 50.000 ελαιόδεντρα και 50.000 άλλα δέντρα.

Στην ερώτηση του TravelDailyNews.gr, για το ποιες αγορές, ενδιαφέρονται κυρίως για αυτό το είδος τουρισμού, η απάντηση είναι σαφής: “εξαρτάται το πόσο συνειδητοποιημένοι είναι οι τουρίστες αλλά και το πώς θα τους το παρουσιάσει ο τουριστικός πράκτορας”. Αμερικανοί τουρίστες αλλά και από βόρειες και μεσογειακές χώρες συμμετέχουν, ολοένα και περισσότερα, σε βιωματικές δράσεις που έχουν να κάνουν με τον ελαιοτουρισμό.

Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς

Με στόχο την εδραίωση της συμβολής του ελαιοδέντρου στον πλανήτη, από το 2019, το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς International Olive Council (IOC) με πρωτοβουλία της UNESCO, έχει ανακηρύξει την 26η Νοεμβρίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς.

Σκοπός της ετήσιας γιορτής είναι να ενθαρρύνει την προστασία της ελιάς και των αξιών της, προκειμένου η διεθνής κοινή γνώμη να εκτιμήσει τη σημαντική κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική της σημασία για την ανθρωπότητα.

Το άρθρο Ελαιοτουρισμός: Ο ρόλος της ελιάς στο περιβάλλον, την υγεία, την οικονομία εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

Ελαιοτουρισμός: Ο ρόλος της ελιάς στο περιβάλλον, την υγεία, την οικονομία

%d bloggers like this: