ΣΤΗΛΕΣ

Γιατί κινδυνεύετε από κατάθλιψη αν είστε με σύντροφο που έχει ψυχική διαταραχή

This post was originally published on this site

Σύμφωνα με μια μελέτη της ψυχιατρικής iPSYCH που διεξήχθη στη Δανία, το 50% των ανθρώπων που έχουν παιδιά με συντρόφους που πάσχουν από σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Μάλιστα η πιο συχνή διάγνωση μεταξύ αυτών που ζουν με σύντροφο που πάσχει από σοβαρή ψυχική διαταραχή διαπιστώθηκε πως είναι η κατάθλιψη.

Η ψυχολόγος Άγια Νέεργκαρντ Γκριβ, επικεφαλής της μελέτης, εξηγεί ότι, όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από σοβαρή ψυχική διαταραχή, ο άλλος χρειάζεται να τον φροντίσει και να εστιάσει μεγάλο μέρος της προσοχής του σε αυτόν, με αποτέλεσμα να πλήττεται πολλές φορές η υγεία και η ευεξία του αλλά και η ψυχική του ισορροπία, ακόμα και η λειτουργικότητά του.

 

Αν εμφανίσει σε ορισμένες περιπτώσεις κι ίδιος ψυχική διαταραχή όπως κατάθλιψη ή και χαμηλότερο λειτουργικό επίπεδο, τότε επιβαρύνεται συναισθηματικά και πρακτικά από τη γενική κατάσταση και η ευημερία όλης της οικογένειας.

Και με τα παιδιά τι ισχύει;

Τη στιγμή της μελέτης, όλοι οι γονείς είχαν ένα παιδί επτά ετών. Διαπιστώθηκε ότι, εάν και οι δύο γονείς έχουν μια ψυχική διαταραχή, ο συνολικός κίνδυνος να εκδηλώσουν και τα παιδιά ψυχική διαταραχή αυξάνεται.

 

govastileto.gr

The post Γιατί κινδυνεύετε από κατάθλιψη αν είστε με σύντροφο που έχει ψυχική διαταραχή appeared first on Newsitamea.gr.

https://www.newsitamea.gr/

%d bloggers like this: