TRAVEL

Αναβάθμιση και προκλήσεις του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα: Προοπτικές ανάπτυξης

This post was originally published on this site

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και Παρασκευή, 8 – 9 Φεβρουαρίου 2024, το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο HAPCO & DES (Hellenic Association of Professional Congress Organizers & Destination Events Specialists), αναλύοντας τις τάσεις, τη δυναμική αλλά και τις ελλείψεις του επαγγελματικού και συνεδριακού τουρισμού στην ελληνική οικονομία καθώς και τη βιωσιμότητα του κλάδου κατά την ψηφιακή μετάβαση.

Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμό της η κα Σίσσυ Λιγνού, πρόεδρος HAPCO & DES, η οποία τόνισε τη σημαντικότητα ανάπτυξης του επαγγελματικού και συνεδριακού τουρισμού “καθώς συμβάλλει 7 φορές περισσότερο στην εθνική οικονομία από ότι ο μαζικός τουρισμός, με επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων και με 50 επαγγέλματα να εμπλέκονται και ευνοούνται, δίνοντας έτσι λύση στην απασχόληση και την εποχικότητα”. Η αξιολόγηση της Διεθνούς Ένωσης Συνεδρίων για το 2022, αναφέρει πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση στην Ευρώπη, η Αθήνα στην 8η θέση και η Θεσσαλονίκη στην 51η θέση. Ως αναξιοποίητο «διαμάντι» του ελληνικού τουρισμού χαρακτήρισε τον συνεδριακό τουρισμό η κα Λυγνού, καθώς απουσιάζουν οι απαραίτητες υποδομές που μπορούν να προσελκύουν περισσότερα και μεγαλύτερα συνέδρια που θα προβάλλουν και θα ενισχύσουν την εικόνα της χώρας παγκοσμίως. Και ενώ, η Ελλάδα βρίσκεται στον συνεδριακό χάρτη, η ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών και η δημιουργία συνεδριακού κέντρου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη χωρητικότητας 4.000 με 5.000 συνέδρων είναι άμεση για την προσέλκυση κοινού υψηλού επιπέδου και δημιουργία εισοδήματος για την χώρα έως και 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, απεύθυνε χαιρετισμό μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, τονίζοντας πως ο συνεδριακός τουρισμός και τα ταξίδια κινήτρων αποτελούν για το υπουργείο άμεσες προτεραιότητες στο σχέδιο μάρκετινγκ  για το 2024, δημιουργούν αύξηση της ζήτησης ταξιδιωτικών υπηρεσιών και ενίσχυση του τζίρου καθώς η μέση δαπάνη ανά σύνεδρο υπολογίζεται στα 1.639 ευρώ, με αυξητική τάση. Οι νέες υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές και μεγαλύτερη δυναμικότητα είναι ένα από τα πάγια αιτήματα του υπουργείου. Η κα Ράπτη έκλεισε τον χαιρετισμό της αναφερόμενη στην αξιοποίηση, από την ΕΤΑΔ, του Ολυμπιακού Ακινήτου του Taekwondo, στο Φάληρο και την προκήρυξη του ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για τη δημιουργία νέου μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου.

Στο χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας Βίκυ Χατζηβασιλείου τόνισε πως η Ελλάδα έχει το ‘καλύτερο χαρμάνι’ για το συνεδριακό τουρισμό και πως κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την 51η θέση της Θεσσαλονίκης. Η κα Χατζηβασιλείου πιστεύει στις συνέργειες και την ανάδειξη στον συνεδριακό χάρτη και άλλων πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως το Κιλκίς, την Πέλλα, την Ημαθία και κάλεσε την Κεντρική Διοίκηση να λάβει πιο σοβαρά υπόψιν της το θέμα των εγκαταστάσεων. Η κα Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης τόνισε τη μεγάλη σημασία του παράγοντα της καλής συνεργασίας, κάτι που ήδη φαίνεται από τις 81 κρουαζιέρες που θα φιλοξενήσει φέτος η Θεσσαλονίκη. Με τη σειρά του απεύθυνε χαιρετισμό ο αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός πακέτου επαγγελματικού τουρισμού, που θα προσφέρει στον επαγγελματία τις καλύτερες εντυπώσεις και θα λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για τον τόπο.

Όλοι οι σύνεδροι συμφώνησαν πως ο συνεδριακός τουρισμός συνεισφέρει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην απασχόληση, ωστόσο, λείπουν οι απαραίτητες υποδομές που μπορούν να προσελκύουν περισσότερα αλλά και μεγαλύτερα συνέδρια. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, αρμόδια τμήματος τουρισμού κ. Καλλιόπη Βέττα, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΠΚΜ Νίκος Τζόλλας και διαδικτυακά ο πρόεδρος της FedHATTA Λύσανδρος Τσιλίδης.

Το άρθρο Αναβάθμιση και προκλήσεις του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα: Προοπτικές ανάπτυξης εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

Αναβάθμιση και προκλήσεις του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα: Προοπτικές ανάπτυξης

%d bloggers like this: