TRAVEL

Αερομεταφορές: Η κρίση στη Μέση Ανατολή κοστίζει ακριβά σε ώρες πτήσεων και καύσιμα

This post was originally published on this site

Περισσότερες αεροπορικές εταιρείες επιλέγουν πλεόν τη διέλευση από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν για τις πτήσεις τους, αποφεύγοντας τον ιρανικό εναέριο χώρο λόγω των τεταμένων συνθηκών στη Μέση Ανατολή. Αυτή η εναλλακτική διαδρομή συμβάλλει στην αύξηση του χρόνου και του κόστους καυσίμων των πτήσεων.

Όπως αναφέρει το Reuters και καταγράφει και το FlightRadar24, οι υπερπτήσεις πάνω από το Αφγανιστάν έχουν σημειώσει αύξηση τους τελευταίους μήνες, ενισχυμένες περαιτέρω από την αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στην πρόσφατη ιρανική επίθεση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) έχει ήδη προειδοποιήσει τους αερομεταφορείς να αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, οι υπερπτήσεις πάνω από το Αφγανιστάν ανήλθαν σε 132, ενώ μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, στις 2 Οκτωβρίου, αυξήθηκαν σε 176. Στις 6 Οκτωβρίου, ο αριθμός αυτός σημείωσε σταθερή αύξηση φτάνοντας τις 222 πτήσεις. Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν ότι η πραγματική κίνηση είναι ακόμα μεγαλύτερη, με τις αεροπορικές εταιρείες που διέρχονται να πληρώνουν στο Υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας 700 δολ./πτήση, διόλου ευκαταφρόνητο έσοδο για το καθεστώς.

Την ίδια εποχή, καταγράφηκε διέλευση αεροσκαφών των British Airways, Singapore Airlines, Swiss Air, Finnair και Lufthansa μέσω του Αφγανιστάν, με τις αεροπορικές εταιρείες να μην έχουν απαντήσει σε πρόσφατες ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση του εναέριου χώρου της ασιατικής χώρας.

Λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, “αεροπορικές εταιρείες, ιδιαίτερα της Δύσης, έλαβαν χιλιάδες αιτήματα από πιλότους να αποφύγουν τους εναέριους χώρους στο Ιράν και τη Συρία, αναγκάζοντάς τους να επιλέξουν τον αεροπορικό διάδρομο του Αφγανιστάν, ο οποίος είναι σχετικά λιγότερο επικίνδυνος”, λέει ο Anant Mishra, σχολιαστής στο Αφγανιστάν και  συνεργάτης στο Διεθνές Κέντρο Αστυνόμευσης και Ασφάλειας, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας” και δημοσιεύεται στον βρετανικό “Indipendent”.

Η απόφαση να αποφευχθεί ο εναέριος χώρος του Αφγανιστάν μετά τον Αύγουστο του 2021 δεν προήλθε απλώς από ανησυχίες για την ασφάλεια – ήταν επίσης μια πολιτική απόφαση, ένα μέσο πίεσης στους Ταλιμπάν, στερώντας τους μια πηγή διεθνούς εσόδου.

Τα ποσά που πληρώνουν οι αεροπορικές εταιρείες δεν είναι τεράστια, αλλά ούτε και τα συνολικά έσοδα των Ταλιμπάν: εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας ανεβάζουν το σύνολο των εισοδημάτων της de facto αφγανικής κυβέρνησης μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους σε μόλις 1,3 δισ. δολ. περίπου. Εάν οι πτήσεις συνεχιστούν , τα έσοδα θα ανέλθουν σε περίπου 50 εκατ. δολ. ετησίως για τους Ταλιμπάν.

Το άρθρο Αερομεταφορές: Η κρίση στη Μέση Ανατολή κοστίζει ακριβά σε ώρες πτήσεων και καύσιμα εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

Αερομεταφορές: Η κρίση στη Μέση Ανατολή κοστίζει ακριβά σε ώρες πτήσεων και καύσιμα

%d bloggers like this: