TRAVEL

Έργα αποκατάστασης δασικού τοπίου, ανακτορικών κήπων και κοιμητηρίου στο Τατόι

This post was originally published on this site

Τα απαιτούμενα έργα για την αποκατάσταση του δασικού τοπίου, των ανακτορικών κήπων και του κοιμητηρίου στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου παρουσίασαν η υπουργός Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Παρουσιάστηκαν τέσσερις μελέτες, δύο από κάθε υπουργείο, με αντικείμενο τις δράσεις αρμοδιότητάς τους που αφορούν στην υλοποίηση του συνολικού έργου στο Τατόι.

Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι υπεύθυνο για την αποκατάσταση των κήπων του Ανακτόρου, καθώς και για τις εργασίες στον Ι.Ν. της Αναστάσεως και στο κοιμητήριο του λόφου Παλαιόκαστρο στο κτήμα Τατοΐου. Οι σχετικές μελέτες γι’αυτά τα έργα υλοποιήθηκαν με χορηγία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου “ΑΙΓΕΑΣ” των Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου. Οι παρουσιάσεις αυτών των μελετών πραγματοποιήθηκαν από την κα Μαρία Μερτζάνη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και την αρχιτέκτονα τοπίου και επιστημονική συνεργάτη του Υπουργείου Πολιτισμού κα Έλλη Παγκάλου.

tatoi

Άποψη Ι.Ν.Αναστάσεως και κοιμητηρίου μετά την πυρκαγιά το 2021.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντιστοίχως, έχει την ευθύνη για την υλοποίηση έργων που αφορούν στην αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος, καθώς και στην αποκατάσταση της βλάστησης και στην ανάδειξη του κοιμητηρίου. Οι παρουσιάσεις αυτών των μελετών και δράσεων πραγματοποιήθηκαν από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, κ. Ευάγγελο Γκουντούφα και από τον αρχιτέκτονα και επιστημονικό υπεύθυνο του δεύτερου έργου, κ. Θωμά Δοξιάδη.

Η κα Μενδώνη δήλωσε: “Τα έργα αποκατάστασης και ανάπλασης εξελίσσονται συστηματικά την τελευταία πενταετία στο π. βασιλικό κτήμα Τατοϊου, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Εντάσσονται στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που προωθεί η κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός ενιαίου και πολυθεματικού περιαστικού χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής που θα αξιοποιεί πλήρως την πολιτιστική και κοινωνική αναπτυξιακή δυναμική του, προς όφελος των πολιτών της Αττικής και της εθνικής μας οικονομίας. Ένα, μέχρι πρότινος και για δεκαετίες, εγκαταλελειμμένο κτήμα, συνολικής έκτασης 42.000 στρεμμάτων, αποτελούμενο από ιστορικό πυρήνα 1.600 στρεμμάτων και περίπου 1.200 στρέμματα καλλιεργειών, προστατεύεται και αναβιώνει ως ένας νέος πόλος πολλαπλών δραστηριοτήτων πολιτισμού, ιστορικής μνήμης, αναψυχής, εκπαίδευσης, περιβαλλοντικής αγωγής και γνώσης. Κοινός μας στόχος, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι να προωθήσουμε την αποκατάσταση και ανάπλαση του κτήματος μέσω, φιλικών προς το περιβάλλον, υποδομών και επεμβάσεων εντός του προστατευόμενου φυσικού τοπίου. Για όλες τις κατηγορίες πολιτών, θα το καταστήσουν και θα το διατηρήσουν ελκυστικό καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Συγχρόνως, θα σέβεται και θα προστατεύει τον ιστορικό του χαρακτήρα και το φυσικό περιβάλλον. Το συνολικό πρόγραμμα που εκτελεί σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού ξεπερνά τα 60.000.000 ευρώ και αφορά στην αποκατάσταση και την απόδοση νέων χρήσεων, στα κτήρια μνημεία του κτήματος. Η αποκατάσταση των ανακτορικών κήπων ολοκληρώνεται με την παρέμβασή μας στο κτήριο του Ανακτόρου και στη δημιουργία ενός πρότυπου Μουσείου. Αντίστοιχα, η συντήρηση και η ανάδειξη της εκκλησίας της Αναστάσεως, και των ταφικών μνημείων ολοκληρώνει την παρέμβαση του ΥΠΕΝ. Ευχαριστώ την ΑΜΚΕ ‘ΑΙΓΕΑΣ’ για την χορηγία, τα στελέχη του ΥΠΠΟ και τους μελετητές και για την εξαιρετική ποιότητα υλοποίησης των έργων. Εν τέλει είναι κοινή προσπάθεια των δυο υπουργείων και της κυβέρνησης, το Τατόι να αποδοθεί σε μερικά χρόνια αποκατεστημένο στους κατοίκους της Αττικής και σε όλους τους επισκέπτες της Αττικής. Άλλη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω τον Θόδωρο Σκυλακάκη γιατί αν δεν ήταν εκείνος ο οποίος προώθησε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τη βασική χρηματοδότηση του Τατοϊου είναι βέβαιο ότι δεν θα ήταν το Υπουργείο Πολιτισμού στο επίπεδο που είναι”.

tatoi

Εξωτερική άποψη του Μαυσωλείου.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε: “Με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του δασικού τοπίου στο Τατόι, κάποιες από τις συντονισμένες πρωτοβουλίες που υλοποιούμε έχουν, ήδη, αποδώσει “καρπούς”, ενώ την ίδια ώρα δρομολογούμε μία σειρά, σημαντικών, πρόσθετων δράσεων. Μετά την πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021 στο Δάσος της Πάρνηθας, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή του Τατοΐου, έχουμε περάσει, πλέον, στη φάση της αναγέννησης και όπου χρειαστεί παρεμβαίνουμε με τεχνητή αναδάσωση, σε επιλεγμένες επιφάνειες. Μεταξύ άλλων, η Δασική Υπηρεσία έχει, ήδη, υλοποιήσει αντιδιαβρωτικά έργα προστασίας του εδάφους, καθώς και συντήρησης του δασικού, οδικού δικτύου. Αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υλοποιούμε έργα πρόληψης δασικών πυρκαγιών, με δημιουργία στεγασμένων, αντιπυρικών ζωνών και απομάκρυνσης υπολειμμάτων υλοτομίας, ενώ παράλληλα λαμβάνουν χώρα και πρωτοβουλίες απόληψης ιστάμενης καμένης ξυλείας. Σημαντικές δράσεις σε αυτήν την κατεύθυνση διενεργούνται μέσω του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης – Πρόγραμμα Προστασίας Δασών – Anti NERO II, που αφορά στην αντιπυρική προστασία των δασικών περιοχών. Στο πλαίσιο αυτού, συμπεριλαμβάνονται εργασίες ειδικών, δασοτεχνικών έργων για τον καθαρισμό των δασών και δασικών εκτάσεων, καθώς και για τη συντήρηση του δασικού, οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών. Ταυτόχρονα, ειδικά όσον αφορά στο κοιμητήριο του κτήματος Τατοΐου, που αποτελεί μέρος αυτού του ιστορικού τόπου, αποσκοπούμε στην ανασύσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι η αποκατάσταση ιστορικών τοπόσημων, η βελτίωση των συνθηκών αντιπυρικής προστασίας, μέσω χειρισμών της βλάστησης και η ανάδειξη των μνημείων του κοιμητηρίου. Το ‘νέο Τατόι’, όπως αυτό θα διαμορφωθεί με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, θα αποτελέσει έργο ‘πνοής’ για τη χώρα μας, καθώς συνδυάζει την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με την αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος και την ήπια και ποιοτική, τουριστική ανάπτυξη”.

tatoi

Τοιχογραφίες Ι.Ν. Αναστάσεως. Πριν και μετά τη συντήρηση.

Οι τέσσερις δράσεις – μελέτες είναι:

  • ​Έργα και δράσεις αποκατάστασης δασικού οικοσυστήματος
  • Αποκατάσταση βλάστησης και ανάδειξη κοιμητηρίου
  • Αποκατάσταση κήπων Ανακτόρου
  • Εργασίες στον Ι.Ν. Αναστάσεως και στο Κοιμητήριο του λόφου Παλαιόκαστρο

Το άρθρο Έργα αποκατάστασης δασικού τοπίου, ανακτορικών κήπων και κοιμητηρίου στο Τατόι εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

Έργα αποκατάστασης δασικού τοπίου, ανακτορικών κήπων και κοιμητηρίου στο Τατόι

%d bloggers like this: